Spania și separatismul vor purta un război de propagandă. Vom afla și câștigătorul

Sursa: captură video

La mai puţin de o lună înainte de alegerile naționale spaniole din 10 noiembrie, sentința care i-a condamnat pe liderii separatişti are implicații imediate în interiorul și în afara țării, scrie O Globo, preluat de RADOR.

Aflat în campanie pentru a rămâne în fruntea guvernului, premierul interimar Pedro Sánchez (Partidul Socialist) este unul dintre cei mai evidenţi beneficiari: el lasă în urmă greutatea eșecului recent în încercarea de a forma un cabinet și își asumă un profil de om de stat echilibrat, care s-a grăbit deja să logieze soliditatea instituțiilor țării și să garanteze că va respecta decizia.

Astfel, el își dezarmează concurenții de dreapta, care îi agitau pe alegătorii conservatori, dând drept sigură o achitare a celor arestaţi.

Furia aparentă a mii de protestatari care au ocupat străzile, gările și aeroportul de la Barcelona nu a ajuns la puterea așteptată.

Pentru analiștii politici, deși mari, pedepsele de până la 13 ani – cu posibilitatea de a solicita regimul semi-deschis de la începutul anului 2020 au fost sub cei 25 de ani sau mai mult solicitaţi de Ministerul Public, ceea ce ar fi putut contribui la demobilizarea unei părți din populație. Spre norocul prim-ministrului.

„Nu cred că va exista o situație de violență continuă de-a lungul zilelor. Există proteste în stradă, cu reacția poliției, dar principalii lideri civili care ghidau masele sunt printre cei arestaţi, iar înlocuitorii lor, CDR-urile (Comitetele de Apărare a Republicii), sunt foarte descentralizați”, declară pentru „O GLOBO” politologul Pablo Simón, profesor la Universitatea Carlos III.

Un altul care va încerca să obțină un anumit beneficiu de pe urma sentinţelor este însuşi separatismul.

Aflat într-o curbă descendentă a popularității începând cu 2017, și având în vedere cetățenii sătui și din ce în ce mai puțin înclinaţi să-i susțină tezele, acesta dobândeşte un balon de oxigen. Se va invoca persecuția din partea statului central în apelul său deja anunțat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Dar este posibil să se confrunte cu greutăţi în această strategie. „Spania este una dintre ţările cu cele mai puține condamnări la CEDO. Nu cred că prosperă teoria persecuției deliberate sau a încălcărilor sistematice.

Sistemul juridic normal a fost îndeplinit” – apreciază Teresa Freixes, profesoară de drept constituțional la Universitatea Autonomă de la Barcelona. Tocmai acest cadru – cel european – va fi cea mai imediată scenă a reverberației externe.

Tăcerea autorităților de la Bruxelles este elocventă: nici măcar un cuvânt împotriva sentinței; și câteva manifestări neoficiale de sprijin.

Pentru alte mișcări separatiste de pe continent, care, într-o măsură mai mare sau mai mică, se răspândesc în Marea Britanie (Scoția), Italia (Veneto), Belgia (Flandra) sau Franța (Corsica), închisorile și confuzia nesfârșite tind să aibă un efect de descurajare.

Separatismul se va strădui acum ca nu numai continentul, ci întreaga lumea să-l asculte.

Va avea față un Sánchez inflexibil, care luni, într-o mostră cu privire la faptul că va lupta pentru controlul poveştii, și-a ţinut discursul în limba engleză.

„Evident, Spania și separatismul vor purta un război de propagandă internațională în săptămânile următoare, încercând să-și inflameze oştile”, estimează Simón. „Nu știu cine va fi câștigătorul”.

Sursa: RADOR

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here