Social democrații se vor reuni la finalul acestei săptămâni, la Mamaia, în ședința CEx în care ar trebui să decidă soarta guvernării după ce președintele Klaus Iohannis a respins propunerile de miniștri făcute de Viorica Dăncilă.

Liderii PSD oscilează între avantajele și riscurile care apar dacă mai rămân la guvernare sau dacă intră în opoziție, informează surse politice din partid.

Majoritatea liderilor PSD vor să rămână la guvernare. Ei spun că sunt multe riscuri dacă ies de la guvernare: pierd voturi pentru că electoratul său dur o să-l acuze de lașitate și slăbiciune; pierd numeroase funcții în administrație; dacă intră Pro România la guvernare, atunci va începe să ia PSD „la bucată” și se vor înmulți demisiile din partid; nu mai pot să-și prezinte la fel de eficient, de la tribune oficiale de ministere, agenții, realizările la Palatul Victoria; enervează primarii dacă se oprește alocarea unor fonduri și se blochează proiecte; se schimbă majoritățile în consiliile locale și județene.

Sunt și lideri PSD care spun că partidul trebuie să intre în opoziție. Argumentele aici sunt: din moment ce PSD a rămas minoritar în Parlament, o să fie șantajat de ALDE sau de Pro România și liderii PSD nu vor să le ceară voie unor partide de 4 si 6 la sută pentru proiectele cu care a câștigat alegerile; celelalte partide trebuie să formeze un guvern sub bagheta lui Klaus Iohannis și atunci devine șeful statului răspunzător pentru ce se întâmplă în țară și nu mai poate să critice PSD; se domolește valul anti-PSD care s-a manifestat la europarlamentare; cu circa 40% din mandate în Parlament, va face o opoziție eficientă la noua guvernare.

Premierul a transmis deja liderilor PSD din Parlament să facă tot posibilul să aducă parlamentari de la alte formațiuni politice, astfel încât să strângă suficiente voturi pentru a trece Guvernul prin Parlament. Astfel, premierul și-ar pune miniștri în guvern fără să mai treacă pe la președintele Klaus Iohannis și ar lua „o gură de aer”, înaintea campaniei pentru prezidențiale.

„Mai avem nevoie de aproximativ 30 de parlamentari pentru votul de încredere. Eu nu cred că nu găsim 30 de oameni, atât dintre cei care au plecat din PSD, cât și de la ALDE. Nu toți din ALDE sunt mulțumiți vă vor merge alături de Victor Ponta. Vom avea discuții cu toate grupurile parlamentare și cu grupul minorităților și cu cei de la UDMR. Sunt încrezător că vom reuși să trecem guvernul”, susține liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Nu toți liderii PSD sunt așa de încrezători că vor putea găsi parlamentari care să treacă în barcă PSD și au îngrijorări serioasă că îi pot păstra și pe cei care sunt acum.

„Principalul obiectiv pentru noi e să oprim plecările din partid”, spun unele surse din partid.

Viorica Dăncilă ar putea să vină în Parlamentu pentru votul de încredere în săptămâna 9-13 septembrie, susțin aceleași surse.

În PSD se discută și varianta în care după ce o eventuală moțiune de cenzură ar fi adoptată și guvernul ar fi demis, să se revină la discuțiile cu ALDE și Pro România.

„Se poate obține o majoritate conjuncturală. Eu le-am sugerat să nu rupă legăturile cu ALDE. În condițiile în care cade acest guvern, se poate forma o nouă majoritate. Încă suntem partidul cu ponderea cea mai mare în Parlament.”, susține Dumitru Buzatu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here