SUA și aliații occidentali discută despre excluderea Rusiei din G20

Statele Unite și aliații săi occidentali evaluează dacă Rusia ar trebui să rămână în rândul economiilor majore din Grupul celor Douăzeci (G20) după invadarea Ucrainei, au declarat, marți, pentru Reuters surse implicate în discuții. 

Întrucât există posibilitatea ca propunerea de excludere a Rusiei să fie respinsă de unii membri ai grupului – printre care China, India, Arabia Saudită și altele – unele țări ar putea să nu participe la reuniunile G20 din acest an, au spus sursele.

G20, împreună cu grupul mai mic al celor șapte – care cuprinde doar Statele Unite, Franța, Germania, Italia, Canada, Japonia și Marea Britanie – reprezintă o platformă internațională-cheie pentru coordonarea tuturor acțiunilor, de la cele împotriva schimbărilor climatice, până la datoria transfrontalieră.

Rusia se confruntă cu o avalanșă de sancțiuni internaționale din partea statelor occidentale care urmăresc să o izoleze de economia globală, inclusiv prin excluderea din sistemul de mesagerie bancară globală SWIFT și restricționarea tranzacțiilor cu banca centrală.

”Au existat discuții dacă este oportun ca Rusia să facă parte din G20”, a spus o sursă G7, citată de Reuters. „Dacă Rusia rămâne membră, va deveni o organizație mai puțin utilă”.

Întrebat dacă președintele american Joe Biden ar urma să susțină excluderea Rusiei din G20 când se va întâlni cu aliații la Bruxelles săptămâna aceasta, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat, marți, reporterilor la Casa Albă: „Noi credem că Rusia nu mai poate avea relațiile de până acum cu instituțiile internaționale și comunitatea internațională.”

Cu toate acestea, Statele Unite intenționează să se consulte cu aliații săi înainte de a se face orice alte declarații, a mai spus oficialul american.

O sursă a Uniunii Europene a confirmat separat discuțiile despre statutul Rusiei la viitoarele reuniuni ale G20, a cărui președinție rotativă este deținută în prezent de Indonezia.

„Indoneziei i-a fost foarte clar că prezența Rusiei la viitoarele reuniuni ministeriale va fi extrem de problematică pentru țările europene”, a spus sursa Reuters, adăugând totuși că nu există un proces clar de excludere a unei țări.

Polonia a anunţat, marţi, că le-a sugerat oficialilor americani ca Rusia să fie exclusă din grupul G20 (grupul celor mai importante economii ale lumii) ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei, iar solicitarea a primit un ”răspuns pozitiv şi aprobare”, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Ministrul polonez al Dezvoltării Economice şi Tehnologiei, Piotr Nowak, a declarat că acest subiect a fost discutat în cadrul întâlnirilor de la Washington de săptămâna trecută.

”În timpul întâlnirilor cu, printre alţii, (secretar al Departamentului Comerţului al SUA) Gina Raimondo, am propus excluderea Rusiei din G20, şi am primit un răspuns pozitiv şi aprobare, urmând să fie înaintată preşedintelui (Joe ) Biden”, a spus Nowak, într-o conferinţă la Varşovia.

Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Departamentului Comerţului al SUA. Deşi nu a oferit declaraţii cu privire la anunţului Poloniei, o sursă americană a spus că Rusia a încălcat normele internaţionale şi, prin urmare, ar trebui să existe consecinţe în forurile multilaterale.

Rusia a fost exclusă din Grupului celor Opt (G8), un grup al celor mai dezvoltate economii ale lumii, după anexarea Crimeei în 2014. Cu toate acestea, G20 este o grupare mult mai cuprinzătoare, care include India, China, Brazilia şi alte state. De aceea, obţinerea unanimităţii pentru excluderea Rusiei poate fi dificilă.
Nowak a adăugat că oficialii polonezi au sugerat ca locul Rusiei să fie transferat Poloniei ”datorită succesului a 30 de ani de transformare” dintr-un stat comunist într-o economie deschisă.
”Interlocutorii noştri şi-au exprimat sprijinul pentru poziţia noastră şi au declarat că, dacă obţinerea unanimităţii în cadrul G20 pentru excluderea Rusiei se dovedeşte a fi o problemă, SUA ar putea lua în considerare părăsirea acestui club şi crearea unei alte structuri alternative”, a spus el.
Mulţi oficiali ai delegaţiilor statelor occidentale au refuzat să se întâlnească cu omologii lor ruşi în diferite formate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
”Multe guverne au ridicat obiecţii la ceea ce se întâmplă acolo şi aceste obiecţii s-au manifestat printr-o lipsă de angajament cu membrul în cauză”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMC, Keith Rockwell.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here