The Guardian | Dezertorul Wagner, fugit în Norvegia, a asistat la uciderea sumară a colegilor săi, acuzați de nerespectarea ordinelor

Andrei Medvedev a declarat pentru The Guardian că a văzut execuții sumare ale luptătorilor ruși ai grupului de mercenari.

Un fost comandant al grupului de mercenari rus Wagner și care a cerut azil în Norvegia a vorbit despre felul în care se temea pentru viața sa.

Andrei Medvedev, în vârstă de 26 de ani, a spus că în Ucraina a asistat la uciderea sumară a luptătorilor Wagner acuzați de proprii comandanți de nerespectarea ordinelor, uneori în perechi.

După ce a fugit de unitatea sa, el a trecut granița în Norvegia , lângă valea Pasvikdalen, cu puțin timp înainte de ora locală 2 dimineața, vinerea trecută, unde a fost arestat și reținut de polițiștii de frontieră.

„A solicitat azil în Norvegia”, a declarat Tarjei Sirma-Tellefsen, șeful de personal al poliției din Finnmark, nordul Norvegiei.

Medvedev este primul soldat din grupul Wagner care a luptat în Ucraina și care a fugit în străinătate.

„Am luptat în Bakhmut, comandând prima echipă a plutonului 4 al detașamentului 7, de asalt”, a spus Medvedev pe 20 decembrie, adăugând că s-a ascuns în Rusia de când și-a părăsit unitatea Wagner, în luna iulie.

Grupul Wagner, condus de Evgeni Prigojin, un apropiat al lui Vladimir Putin, a jucat un rol cheie în ofensiva rusă împotriva orașului Bakhmut, din estul Ucrainei.

Prizonierii, folosiți drept ”carne de tun”

Medvedev a spus că unitatea sa a fost formată în mare parte din foști prizonieri care au fost aruncați în lupte drept „carne de tun”.

Pentru a-și consolida rândurile, Wagner a recrutat până la 40.000 de condamnați din închisorile din Rusia, potrivit estimărilor serviciilor de informații occidentale și ale grupurilor ruse pentru drepturile omului.

„Prizonierii sunt folosiți drept carne de tun. Mi s-a dat un grup de condamnați. În plutonul meu, doar trei din 30 de oameni au supraviețuit”, a spus el. „Atunci ni s-au dat mai mulți prizonieri și mulți dintre aceștia au murit și ei”.

Medvedev, care a crescut într-un orfelinat siberian și a petrecut cel puțin patru ani în închisoare, pentru tâlhărie, a susținut, de asemenea, că știa despre cel puțin 10 ucideri ale soldaților Wagner care nu au ascultat și a asistat personal la unele dintre execuții.

„Comandanții i-au dus pe un câmp de tragere și au fost împușcați în fața tuturor. Uneori, un tip era împușcat, alteori erau împușcați în perechi”, a spus el.

Medvedev a descris modul în care a devenit nemulțumit de Wagner – după ce a fost martor la uciderea și maltratarea prizonierilor ruși care au fost aduși pe front de Wagner.

„Ne-a șocat total; a fost atât de urât.”

El a spus că a decis să fugă la începutul lunii iulie, după ce contractul său a fost prelungit în mod repetat de Wagner, fără acordul său.

Medvedev a mai spus că l-a avut sub comandă pe Evgeni Nujin , un criminal condamnat, recrutat de Wagner, care s-a predat forțelor ucrainene, dar că mai târziu acesta ar fi fost predat Rusiei și apoi executat.

La acea vreme, Prigojin a emis o declarație în care spunea că videoclipul care îl arată pe Nujin ucis printr-o lovitură de baros în cap ar trebui intitulat „un câine primește moartea unui câine”.

„Mi-e teamă că soarta mea va fi aceeași cu a lui Nujin pentru a vorbi. Mi-e frică pentru viața mea”, a spus Medvedev în decembrie, în timp ce se ascundea în Rusia.

El a spus că este gata să spună tot ce știe despre Grupul Wagner, despre activitățile sale și despre Prigojin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here