The New York Times | Artileria ucraineană, reparată în Polonia

Trupele ucrainene trag zilnic mii de obuze explozive asupra țintelor rusești, folosind tunuri de înaltă tehnologie, furnizate de Statele Unite și aliații săi. Dar acele arme se uzează după luni de utilizare excesivă. Sau sunt deteriorate, sau sunt distruse în luptă, iar zeci au fost scoase de pe câmpul de luptă pentru reparații, potrivit oficialilor americani și ucraineni. O treime din cele aproximativ 350 de obuziere de fabricație occidentală donate Kievului sunt scoase din luptă în orice moment, potrivit oficialilor americani din apărare și altor persoane familiarizate cu nevoile de apărare ale Ucrainei. Schimbarea țevii de obuzier, care poate avea 20 de picioare lungime (aproximativ 7 metri) și cântărește în jur de două tone, depășește capacitatea soldaților de pe teren și a devenit o prioritate pentru Comandamentul European al Pentagonului, care a înființat o instalație de reparații în Polonia, scrie The New York Times.

Piesele de artilerie fabricate în Occident le-au oferit soldaților ucraineni un colac de salvare, atunci când aceștia au început să rămână fără muniție pentru propriile obuziere din epoca sovietică. Mentenanța a devenit la fel de importantă pentru aliații Ucrainei ca și furnizarea de muniție suficientă.

Efortul de reparare a armelor ucrainene în Polonia, care nu a fost menționat până în prezent, a început în ultimele luni, scrie sursa citată. Starea armelor Ucrainei este o chestiune stringentă în rândul oficialilor militari americani (…).

„Cu fiecare capacitate de luptă pe care o oferim Ucrainei și a celor pe care aliații și partenerii noștri le oferă, lucrăm și pentru a ne asigura că ucrainenii au pachetele potrivite de întreținere, pentru a sprijini aceste capacități de luptă, în timp util”, a declarat Lt. Cmdr. Daniel Day, purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA.

Atât Rusia, cât și Ucraina s-au străduit să răspundă cererii de muniție de artilerie pe front. Rusia a apelat la Coreea de Nord pentru muniție, iar Ucraina a cerut mai multe obuze de la aliații săi. Statele Unite au expediat sute de mii de cartușe de 155 de milimetri pentru ca Ucraina să tragă în cele mai mari baraje de artilerie de pe continentul european, de la al Doilea Război Mondial și s-au angajat să furnizeze în total aproape un milion de obuze (…).

Forțele ucrainene au primit obuze de 155 de milimetri și din alte țări, în afară de Statele Unite. Unele dintre aceste obuze și încărcături de propulsie nu au fost testate pentru a fi utilizate în anumite obuziere, iar soldații ucraineni au descoperit în luptă că unele dintre ele pot uza echipamentele mai repede, potrivit oficialilor militari americani. După ce obuzierele avariate ajung în Polonia, echipele de întreținere pot schimba piesele uzate și pot face alte reparații. Oficialii ucraineni spun că ar dori să aducă acele locuri de întreținere mai aproape de linia frontului, astfel încât armele să poată fi returnate în luptă mai devreme (…). Lucrările la obuziere sunt supravegheate de Comandamentul European al SUA din Stuttgart, Germania, dar ar putea trece în curând sub o nouă comandă care se va concentra pe antrenarea și echiparea trupelor ucrainene. „Nu este cu totul surprinzător că există probleme de întreținere cu aceste arme”, a spus Rob Lee, analist militar la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă. „Ucrainenii nu au fost complet antrenați și au fost trimiși rapid în luptă, așa că echipamentele se uzează mai repede.”

Armele de artilerie occidentale furnizate Ucrainei, sub formă de lansatoare de rachete și obuziere, au nevoi de întreținere diferite. Dintre primele, vehiculele HIMARS au nevoie de puțină muncă pentru a continua să-și tragă muniția, care este conținută în tuburi preîncărcate. Dar obuzierele sunt, în esență, arme de foc mari care sunt reîncărcate cu muniție – obuze cântărind zeci de kilograme fiecare – și, trase de multe sute sau mii de ori, afectează în cele din urmă părțile interne ale tunului.

Natura duelurilor de artilerie, în care echipajele ucrainene trag adesea de la distanțe extrem de mari pentru a îngreuna contraatacurile rusești, pune o presiune suplimentară asupra obuzierelor. Sarcinile de propulsie mai mari, necesare pentru a face acest lucru, produc mult mai multă căldură și pot duce la uzura mai rapidă a țevilor obuzierelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here