Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat marţi că va face ca Iranul să plătească “un preţ foarte mare”, după ce ambasada Statelor Unite la Bagdad a fost atacată de mii de irakieni pro-Iran, notează AFP, citată de Agerpres.

Iranul va fi pe deplin responsabil de vieţile pierdute sau pagubele provocate instalaţiilor noastre”, a scris pe Twitter preşedintele american care le-a mulţumit liderilor irakieni pentru “răspunsul lor rapid”.

Vor plăti un preţ foarte mare! Acesta nu este un avertisment, este o ameninţare. La mulţi ani!”, a adăugat cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite într-un mesaj trimis de la clubul său de golf Mar-a-Lago, în Florida, unde se află în vacanţă.

Mii de protestatari au atacat marţi ambasada Statelor Unite la Bagdad, arzând steaguri, distrugând camere de supraveghere şi strigând “Moarte Americii”, după raidurile SUA împotriva unui grupări armate irakiene pro-iraniene.

Participanţii la cortegiul funerar al celor 25 de combatanţi ucişi în raidurile aeriene de duminică din Irak au reuşit să treacă fără incidente prin toate punctele de control ale ultrasecurizatei Zone Verzi din Bagdad, unde se află sediul ambasadei. Însă forţele de securitate irakiene s-au interpus apoi la porţile ambasadei, pe măsură ce manifestanţii au devenit violenţi.

Ambasadorul SUA în Irak şi personalul ambasadei au fost evacuaţi, a scris Reuters, citând reprezentanţi ai Ministerului de Externe irakian.

Manifestanţii sunt bărbaţi în uniforma combatanţilor Hachd al-Chaabi, o coaliţie de paramilitari dominată de facţiuni şiite pro-iraniene din care fac parte brigăzile Hezbollah, facţiunea vizată de raiduri, dar sunt şi femei care flutură steaguri irakiene şi ale Hachd al-Chaabi.

Cu bannere prin care susţin închiderea ambasadei SUA la Bagdad sau cer parlamentului alungarea trupelor americane, manifestanţii au strigat “America este marele Satan”.

Sentimentele antiamericane s-au înteţit după raidurile efectuate ca represalii la moartea unui subcontractor american într-un atac cu rachetă asupra unei baze din Irak, atac nerevendicat, dar atribuit de Washington facţiunii şiite a brigăzilor Hezbollah.

Hachd al-Chaabi, care a ajutat regimul irakian în lupta antijihadistă, a fost integrată forţelor regulate.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here