Trump, înfrânt în Georgia. Implicațiile rezultatului

Sursa: Facebook

I am Georgia”, a proclamat senatorul democrat Raphael Warnock, când și-a declarat victoria în scrutinul din 6 decembrie. Acesta nu este un lucru pe care l-ar putea pretinde Herschel Walker, adversarul său republican care a fost învins într-un loc pe care GOP îl ocupase în cea mai mare parte a secolului XXI, notează The Economist.

<< A fost a cincea oară în doi ani când georgienilor li s-a cerut să bifeze în dreptul numelui domnului Warnock, un predicator baptist. „Știu că s-ar putea să fii obosit – și eu obosesc”, a spus el la un miting, duminică seara, organizat la New Freedom Christian Centre, în East Athens. „Dar îți poți imagina cât de obosit vei fi dacă Herschel Walker este senatorul tău în următorii șase ani?” Domnul Warnock și-a câștigat prima dată locul după un tur de scrutin la alegerile speciale din 2020. Apoi, ca și acum, l-a învins pe dl Walker la alegerile intermediare de luna trecută. Dar, având în cursă un candidat terț, domnul Warnock nu a reușit să obțină majoritatea. Conform legii electorale din Georgia, asta a presupus un tur de scrutin, în care democratul a obținut 51% din voturi.

Peste 1,86 milioane de georgieni au votat devreme, doborând recordurile pentru o singură zi, în ciuda cozilor de peste două ore la unele secții de votare. Acest vot anticipat părea să-l favorizeze pe domnul Warnock.

Al doilea tur a fost prima competiție pentru Senat din istoria Georgiei între doi candidați de culoare, iar ambii bărbați au crescut săraci în ceea ce ei au descris ca fiind familii numeroase și iubitoare. Altfel, ei nu ar putea oferi o opțiune mai aspră. Domnul Warnock a urcat prin rezultatele școlare și prin biserică. El a obținut un doctorat în filozofie și este pastorul Bisericii Baptiste Ebenezer din Atlanta, unde Martin Luther King junior fusese la amvon. Domnul Walker, acum om de afaceri, a crescut pe terenurile de joc, ajutând la crearea unui campionat național de fotbal la Universitatea din Georgia, în 1980, și stabilind recorduri ca fundaș acolo și în Liga Națională de Fotbal.

Cursa aceasta a fost cea mai scumpă din 2022 – au fost cheltuiți aproximativ 380 de milioane de dolari, potrivit Open Secrets, o organizație nepartizană care studiază banii care circulă în politică. Sute de lucrători de teren au operat în Georgia pentru votarea fiecărui candidat. Barack Obama a apărut public în beneficiul domnului Warnock, la fel și  muzicienii Stevie Wonder și Dave Matthews; câțiva senatori republicani au făcut campanie cu domnul Walker.

În ajunul zilei alegerilor, fostul președinte Donald Trump a organizat un „tele-miting” pentru domnul Walker. Dar, deși l-a recrutat pe domnul Walker pentru a candida, Trump nu a făcut campanie în Georgia pentru el, de la primarele din mai. În schimb, cel mai important aliat al domnului Walker a fost guvernatorul republican, Brian Kemp, pe care Trump l-a insultat ca fiind neloial pentru că a refuzat să încerce să răstoarne alegerile prezidențiale din 2020. Precum alți republicani din Georgia care l-au înfruntat pe Trump, domnul Kemp a fost reales cu ușurință în noiembrie. Nu același lucru se poate spune despre acei candidați care au primit binecuvântarea fostului președinte.

Dl Walker, care are 60 de ani, a făcut campanie pe tema criminalității, inflației și chestiunilor culturale, cum ar fi opoziția sa față de „bărbați în sportul feminin”, o referire la sportivii trans. Dar a păstrat un program ușor și în mare măsură a respins întrebările de la instituțiile de presă, cu excepția celor care îl susțineau, lăsând astfel neclare unele dintre poziționările sale. Domnul Warnock, în schimb, în vârstă de 53 de ani, a pretins că are un bilanț bipartizan și a subliniat sprijinul său pentru extinderea unui credit fiscal pentru copii și limitarea prețurilor la insulină, precum și angajamentul său de a proteja drepturile la avort. Republicanul spusese în trecut că este în favoarea interzicerii avortului, fără excepție, deși ulterior a încercat să-și atenueze poziția. Două femei l-au acuzat că le-ar fi presat să facă avort. El neagă.

Victoria lui Warnock înseamnă că democrații vor putea confirma mai rapid judecătorii și alți oficiali numiți și vor fi puțin mai bine plasați pentru a-și păstra majoritatea în Senat în următorii doi ani. În orice caz, grație surprinzătorului succes înregistrat în alte zone la alegerile de la jumătatea mandatului, democrații erau deja siguri de controlul asupra Senatului, indiferent de rezultatul din Georgia. Acest lucru a redus oarecum miza națională a turului și a concentrat mai multă atenție asupra calității candidaților înșiși, rezultând atacuri brutale asupra caracterului și competenței fiecăruia.

Dl Walker este amintit de mulți georgieni ca un erou și a încercat să întoarcă elocvența domnului Warnock împotriva lui, sugerând că este un elitist și un fraudulos. Dar comportamentul domnului Walker și comentariile bizare din campanie le-au oferit publicitarilor lui Warnock material mai bogat. Una dintre reclamele democraților îl înfățișa pe domnul Walker gândindu-se de ce nu mai vrea să fie vampir (vârcolacii îi pot ucide) și de ce eforturile Americii de combatere a poluării sunt futile („aerul rău” din Chinei ar veni aici). Un grup divers de oameni simpli este afișat reacționând la fiecare comentariu. „Este jenant”, spune un bărbat, aparent îndurerat. „Să-i spunem așa cum este: este jenant”.

Conferind greutate acestui atac, locotenentul guvernator al Georgiei, Geoff Duncan, republican, a prezis pentru, CBS News, că domnul Walker „va deveni probabil unul dintre cei mai răi candidați republicani din istoria partidului nostru”. El a spus, pentru CNN, că a așteptat o oră pentru a vota, dar apoi nu a putut vota pentru niciunul dintre candidați. Georgienii nu au părut atât de sfâșiați. >>

George Friedman: Din punctul de vedere al SUA, continuarea războiului e mai bună decât înfrângerea Ucrainei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here