Ucraina impune sancţiuni magnatului Dmitri Firtaş

Sursa: Wikipedia

Ucraina a impus vineri sancţiuni magnatului Dmitri Firtaş, pentru vânzarea de produse din titan care ar ajunge să fie folosite de companii ruseşti din sectorul apărării, transmite Reuters, citat de News.ro.

Consiliul pentru securitate şi apărare al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că natura exactă a sancţiunilor va fi anunţată într-un decret prezidenţial.

Un purtător de cuvânt al lui Firtaş nu a fost disponibil pentru comentarii.

Firtaş a devenit un om de afaceri bogat şi influent în Ucraina, dar a fost pus sub acuzare în Statele Unite pentru mită şi escrocherie. Acesta neagă ilegalităţile şi a contestat extradarea sa din Viena.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au prăbuşit după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, în 2014, şi sprijinul acordat de Moscova forţelor separatiste din regiunea ucraineană estică Donbas, într-un conflict despre care Kievul afirmă că a ucis 14.000 de oameni.

Firtaş a fost sancţionat pentru ”implicarea sa în afacerile cu titan”, a declarat secretarul consiliului de securitate Oleksi Danilov, într-un briefing de presă.

„Are loc o furnizare de materii prime şi apoi … acestea merg la întreprinderile militare ale Federaţiei Ruse şi nu putem permite ca acest lucru să continue”, a spus Danilov, fără a oferi detalii.

Zelenski a promis măsuri pentru a reduce influenţa oligarhilor în Ucraina. În februarie, el a impus sancţiuni lui Viktor Medvedciuk, un om de afaceri şi politician ucrainean cu legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, măsură pe care Kremlinul a numit-o ”alarmantă”.

Producţia de produse din titan este o activitate centrală a grupului Firtaş DF şi include extracţia şi îmbogăţirea titanului, producţia de dioxid de titan, zgură de titan, lingouri şi plăci.

Curtea Supremă a Austriei a decis în iunie 2019 că Firtaş poate fi extrădat în Statele Unite, dar el rămâne în ţară deoarece avocaţii săi au depus o cerere de rejudecare pentru care nu a fost luată o decizie.

O decizie finală de extrădare a lui Firtaş poate fi luată de ministrul Justiţiei numai după ce cazul se va încheia.

Firtaş este un fost susţinător al preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi a făcut avere vânzând gaze ruseşti guvernului de la Kiev.

Firtaş a fost, de asemenea, reprezentat de avocaţii Joe diGenova şi Victoria Toensing, care sunt asociaţi ai lui Rudy Giuliani.

Consiliul a anunţat, de asemenea, sancţiuni împotriva omului de afaceri Pavel Fuks, care nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Fuks a declarat canalului TV Ucraina 24 că sancţiunile împotriva sa sunt neîntemeiate şi că va lua măsuri legale.

Sancțiunile împotriva Belarus pe care le pregătesc experţii UE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here