UE dă undă verde retragerii în termen de o oră a propagandei „teroriste” de pe internet

O reglementare care permite să impună platformelor retragerea în termen de o oră a mesajelor, fotografiilor şi înregistrărilor video online „de natură teroristă” a primit miercuri seară undă verde, deschizând calea pentru aplicarea sa anul viitor în UE, notează Agerpres, care citează AFP.

La finalul unei dezbateri în Parlamentul European, textul a fost adoptat în a doua lectură fără vot, în absenţa oricărui amendament la compromisul găsit în decembrie cu Consiliul, instituţie reprezentând statele membre.

„Cu acest regulament vom da o lovitură teroriştilor”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, salutând adoptarea acestui text propus de executivul european încă din 2018.

„Fără manualele online care să vă explice cum se face, este mai dificil să fabrici bombe. Fără videoclipuri de propagandă este mai dificil să otrăveşti mintea tinerilor. Fără difuzarea unor atacuri online, este mai dificil să îi inspiri pe ceilalţi”, a enumerat ea.

„Atacul asupra tinerei poliţiste la Rambouillet, asasinarea profesorului Samuel Paty la Conflans-Sainte-Honorine au demonstrat recent acest lucru, reţelele sociale au un efect de releu şi amplificare considerabil pentru apelurile la violenţă şi propaganda teroristă”, a subliniat eurodeputata franceză Fabienne Keller (Renew Europe, centrişti şi liberali).

Reglementările vizează difuzarea de texte, imagini, înregistrări sonore şi videoclipuri care incită la comiterea sau contribuţia la „infracţiuni teroriste” sau la glorificarea acestor activităţi, „inclusiv prin difuzarea de materiale ce prezintă un atac terorist”.

Printre principalele sale dispoziţii, acesta permite „autorităţilor competente” ale unui stat membru să emită un ordin de retragere unei platforme stabilite într-o altă ţară din UE. Autorităţile împuternicite să emită aceste ordine şi să impună sancţiuni vor trebui definite de fiecare stat membru.

Furnizorul de servicii este obligat să elimine sau să blocheze accesul la conţinutul ofensator în toate ţările UE, în termen de o oră de la primirea ordinului.

Autoritatea competentă a statului în care se află platforma are dreptul de inspecţie, pentru a verifica în termen de 72 de ore dacă decizia de retragere este justificată şi nu încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale.

Proceduri de reclamaţie sunt prevăzute în cazul retragerii sau blocării incorecte.

Sancţiunile aplicabile pot ajunge la amenzi de până la 4% din cifra de afaceri mondială a platformei în cazul nerespectării persistente a obligaţiilor sale.

Regulamentul exclude din domeniul său de aplicare „materialul difuzat în scopuri educative, jurnalistice, artistice sau de cercetare ori în scopul sensibilizării împotriva activităţilor teroriste”.

Dar legislaţia suscită îngrijorarea apărătorilor libertăţilor publice. Peste 60 de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, asociaţii ale jurnaliştilor şi cercetătorilor, inclusiv Amnesty International, Human Rights Watch, Liberties sau Reporteri fără Frontiere, au îndemnat la respingerea acestui text. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here