Un oficial din Ministerul Educației de la Kiev nu dă șanse dispariției „limbii” moldovenești din vocabularul Ucrainei. Când crede că va fi semnat Protocolul cu România

Există șanse ca România și Ucraina să semneze până la sfârșitul acestui an Protocolul de cooperare bilaterală în domeniul învățământului, iar spiritul negocierilor de la București întărește acest lucru, a declarat, miercuri, negociatorul din Ministerul Educației de la Kiev, Iuri Kononenko (șeful Departamentului principal pentru școala secundară și educația preșcolară din ministerul ucrainean al Educației).

Potrivit acestuia, a fost depășită faza deciziei politice și a negocierilor, intrându-se acum în etapa ajustărilor interne pe care fiecare țară le are de făcut.

Într-o discuție, la Kiev, cu un grup de jurnaliști români, oficialul ucrainean s-a referit și la alte aspecte, de exemplu la un alt punct sensibil de pe agenda bilaterală: identitatea dintre limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”. Un punct la care încă există, din perspectiva Bucureștiului, restanțe majore. Altfel spus, partea română așteaptă în continuare ca la Kiev să se manifeste toată deschiderea pentru renunțarea la recunoașterea limbii moldovenești pe teritoriul ucrainean, iar deschiderea ar trebui să se concretizeze printr-o decizie cât mai rapidă în acest sens.

Cum stau însă lucrurile la ora actuală?

În luna iunie, miniștrii de Externe ai României și Ucrainei au discutat, în marja Forumului de Diplomație de la Antalya, printre altele, și despre problema drepturilor minorității române din Ucraina. Ministrul Aurescu a pus accent pe necesitatea „identificării cât mai curând de soluții durabile pentru drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina”, pe necesitatea reluării activității Comisiei mixte interguvernamentale privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a finalizării negocierilor pe Protocolul de cooperare bilaterală româno-ucraineană în domeniul învățământului.

Ministrul ucrainean de Externe, Dimitro Kuleba, a exprimat deschiderea părții ucrainene.
Anterior, pe 29 mai, la Cernăuți, secretarul de stat din MAE, Dan Neculăescu, saluta, potrivit Digi24, recunoaşterea de către Ucraina a identităţii între limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de ministrul de Externe ucrainean, Kuleba, ministrului de Externe român, Aurescu, cu ocazia vizitei la Bucureşti la 23 aprilie, şi a evidenţiat necesitatea ca Ucraina să recunoască cât mai curând inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”.

Care sunt ultimele semnale, cel puțin la nivelul Ministerului Educației al Ucrainei? Un indiciu ar fi poziția exprimată, miercuri, de negociatorul din partea instituției, Iuri Kononenko.

Întrebat de Universul.net dacă va fi, în cele din urmă, formalizată existența unei singure limbi, cea română, sau, de fapt, autoritățile ucrainene nu pot să promită Bucureștiului ori să garanteze faptul că Ucraina va mai recunoaște doar limba română, nu și pe cea moldovenească, acesta a răspuns că mai degrabă nu.

„Liderii minorității naționale din regiunea Odessa, ai minorității moldovene, au spus explicit că nu le pasă de ceea ce se întâmplă în Moldova, ci de faptul că ei sunt moldoveni și vorbesc limba moldovenească. Legea noastră prevede în mod explicit că se aplică limbilor minorităților naționale, iar una dintre ele este minoritatea moldovenească. Minoritatea moldovenească susține că limba sa este cea moldovenească”, a explicat Kononenko.

L-am întrebat dacă, totuși, nu poate fi schimbată legea, în acest caz?

„Nu vor fi schimbări. Avem o situație similară cu minoritățile evreiască și greacă”.

Oficialul ucrainean a continuat: „Nimeni, aici, nici Ministerul Educației, nici alt minister, nu-i poate spune minorității moldovenești să își numească limba într-un fel sau altul. Prioritățile nostre principale sunt de a satisface nevoile educaționale ale acestor comunități. Poate că în viitor situația se va schimba cumva, poate ei își vor schimba opiniile, dar pentru moment numele nu vor fi schimbate”.

Prin urmare, este încă departe de final această problemă a declarării limbii moldovenești ca inxistente, în Ucraina? Consideră Iuri Kononenko că nimeni din guvernul ucrainean, până acum, nu a declarat, într-un fel sau altul, în mod public, că Ucraina ar putea rezolva această problemă, declararea ca inexistentă a „limbii moldovnești”, pe care România și-o dorește foarte mult? Asta, în condițiile în care, la București există senzația că oficiali din Ministerul de Externe al Ucrainei au sugerat că această problemă va fi rezolvată conform celor solicitate de România, deja de câteva ori. „Nicio instituție ucraineană nu are vreo autoritate să spună că o limbă sau alta nu există”, a punctat Kononenko.

Interviu

Universul.net: Ce noi compromisuri, pe care minoritatea română și statul român le așteaptă de la partea ucraineană, Ucraina consideră că nu pot face subiectul discuțiilor în cadrul negocierilor? Unde considerați că pot fi făcuți pași înainte în cursul viitoarelor episoade de negociere, de anul acesta sau anul următor?

Iuri Kononenko: Nu obișnuim să comentăm aspecte care fac obiectul negocierilor cât negocierile sunt în curs, dar pot spune că această parte a negocierilor a fost despre semnarea unui protocol special bilateral în sfera educației. Aceste negocieri au fost dificile și lungi. Negociem deja de trei ani și pare că suntem foarte aproape de semnarea protocolului. Acum, Ucraina și România pregătesc procedurile interne ce țin de semnarea protocolului. Ambele părți au agreat că cooperarea și activitățile din această sferă trebuie să fie conforme educației naționale și angajamentelor internaționale ale ambelor state. Așadar, nu e vorba de pași făcuți de către una dintre țări spre cealaltă, nu e vorba de concesii, ci de înțelegere reciprocă.

Universul.net: Orice guvern are nevoie de sprijin politic puternic în Parlament pentru a-și promova agenda. Beneficiază guvernul dumneavoastră de suficient sprijin politic în Ucraina, astfel încât să poată fi pe cât se poate de flexibil pentru a satisface solicitările partenerilor de discuție, în chestiunea minorităților. Nu aveți astfel de discuții numai cu România, ci și cu alte state. Așadar, are guvernul destul sprijin politic pentru a face tot ce se poate face?

Iuri Kononenko: Ministerul nostru și orice alt minister din orice altă țară reprezintă brațul executiv. Așadar, noi aplicăm legea. Dacă vorbim la modul general despre problema limbii, în Ucraina, consider că există un consens mare în societatea noastră. Am adoptat, recent, un număr mare de legi în chestiunea limbii și cred că această legislație sporește atenția și rolul statului, dar în același timp acordă sprijin și protecție minorităților naționale. (…) Ucraina, de asemenea, are grijă de minoritatea ucraineană din alte țări, iar în România există o comunitate ucraineană mare. Dar noi nu credem că acestea sunt aspecte conflictuale, ci care țin de nevoile educaționale ale ucrainenilor din România și românilor din Ucraina. Acest protocol între Ucraina și România, pe care urmează să îl semnăm, nu este un document politic sau tehnic. El vizează asigurarea celor mai bune condiții pentru minoritățile naționale din Ucraina și România pentru a fi cetățeni normali ai acestor țări, pentru a ști limba statului în care trăiesc și limba lor națională.

Universul.net: Care ar fi termenul rezonabil pentru semnarea acestui protocol?

Iuri Kononenko: Este greu de definit, dar eu personal aș dori să terminăm acest proces până la sfârșitul anului, iar judecând după spiritul negocierilor de la București, pare că și partea română dorește semnarea până la final de an. Acum, însă, nu mai e o chestiune de decizie politică sau negocieri, ci de modificări interne de legislație, negocieri cu unele ministere, deci ar mai putea dura ceva.

Universul.net: Ce este mai dificil? Să negociați cu partea română sau să prezentați rezultatele și acordul publicului ucrainean și Parlamentului de aici?

Iuri Kononenko: Bineînțels că prima.

„Scrieți-le lui Valentin și Pavlo”. Unul a făcut mai multă pușcărie, sub Putin, decât bunicul său, sub Stalin. Celălalt a anticipat cumva cazul Ryanair

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here