Uniunea Europeană a comandat o cantitate importantă de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei

Producătorul singurului vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, laboratorul danez Bavarian Nordic, a anunţat joi o comandă ce ar putea ajunge până la două milioane de doze pe o perioadă de doi ani de la Autoritatea Europeană de Pregătire şi Răspuns în Situaţii de Urgenţă (HERA), relatează AFP, citată de Agerpres.

Contractul acoperă perioada 2023-2024 şi permite ţărilor membre ale Uniunii Europene, dar şi ale Spaţiului Economic European şi din Balcani să cumpere vaccinul, a precizat Bavarian Nordic într-un comunicat.

Laboratorul afirmă că a primit o comandă iniţială de 700.000 de doze pentru 2023 din partea a 14 ţări afectate, via Autoritatea Europeană de Pregătire şi Răspuns în Situaţii de Urgenţă (HERA), creată în urma pandemiei de COVID-19.

Din iunie 2022 şi după raportarea unui număr mare de cazuri de variola maimuţei în Europa şi în întreaga lume, HERA a achiziţionat deja 330.000 de doze, a precizat Bavarian Nordic.

Comitetul de Urgenţă al OMS a decis pe 1 noiembrie menţinerea alertei sanitare maxime privind variola maimuţei, declarată pe 23 iulie.

Boala – care este endemică în unele ţări din Africa de Vest – se manifestă prin erupţii cutanate, care pot apărea pe organele genitale sau în gură, şi poate fi însoţită de pusee de febră, dureri în gât sau dureri la nivelul ganglionilor limfatici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here