Conducerea USR va avea, luni seară, o discuție informală despre calea de urmat în negocierile pentru viitoarea guvernare PNL. În partid s-a format un nucleu care se declară în favoarea intrării la guvernare, deși liderul partidului, Dan Barna, nu este de acord. O variantă de lucru este ca deputatul Stelian Ion să fie propus ministru al Justiției. Gruparea care ia în calcul intrarea USR la guvernare este în acest moment în inferioritate în partid. Se mai discută în USR ca, în cazul intrării la guvernare, să mai fie cerut și un alt portofoliu, cum ar fi Mediul.

Liderul deputaților USR, Stelian Ion, a declarat luni, pentru Mediafax, că a propus, în cadrul unor discuții interne din partid, intrarea la guvernare și solicitarea portofoliului Justiției. Decizia privind condițiile pe care le va cere USR pentru susținerea unui nou Guvern va fi luată luni seară.

Este o dezbatere internă în care am prezentat puncte pentru o asemenea poziționare, cel puțin pentru solicitarea portofoliului Ministerului Justiției, nu pentru mine personal, ci pentru USR. Cred că ar trebui să fim în miezul problemei și să veghem mai departe la respectarea legii și la îndeplinirea obligațiilor asumate față de UE. Este un minister cheie în acest guvern și pe partea de luptă pentru apărarea justiției, USR a fost vioara întâi și s-ar potrivi foarte bine. Sunt argumente pro și contra”, a zis Stelian Ion.

Acesta a spus că nu își dorește să conducă Ministerul Justiției, fiind dedicat deja candidaturii sale pentru Primăria Constanța.

De asemenea, deputatul a afirmat că o decizie privind această propunere și condițiile USR pentru susținerea unui nou Guvern va fi luată luni seară în cadrul Comitetului Politic al USR.

Liderul USR, Dan Barna, a precizat că va merge marți la încă o rundă de consultări la Palatul Cotroceni, precizând că Alianța USR-PLUS a spus constant că va intra la guvernare doar după alegerile parlamentare. El a enunțat și patru condiții pentru a vota în favoarea următorului guvern.

Stelian Ion a cerut intrarea la guvernare printr-un mesaj intern adresat conducerii USR publicat de podul.ro:

”România a fost făcută din oameni care n-au stat deoparte”

Ne-am luptat crâncen timp de trei ani de zile în Parlament pentru a ne salva justiția și democrația.

Acum Dragnea e la locul său, PSD-ul a fost înfrânt la europarlamentare, iar Dăncilă a fost exmatriculată.

Lumea are de la noi așteptări enorme și nu mai are răbdare. Putem alege să luptăm în continuare, să fim în centrul acțiunilor de luptă anti PSD, dar de data aceasta cu muniție chiar din Guvern, sau putem alege să fim spectatori la piesa în care alții salvează sau încearcă să salveze justiția/democrația.

Părerea mea este că greșim dacă stăm pe margine. Nu putem lăsa PNL-ul de capul său. Trebuie să fim acolo. Ăsta a fost votul din 26 mai! Lumea ne vrea acolo.

Eu cred că ar trebui să ne asumăm câteva portofolii, cel puțin justiția și mediul. Nu putem lăsa aceste domenii pe mâna altora. Sigur, ne vor pune bețe în roate, nu putem da OUG-uri pe justiție, dar putem folosi asumarea răspunderii guvernului pentru un pachet legislativ f. bun pe aceste domenii. Să intri acum la guvernare pare un gest nebunesc, dar care este partidul cel mai curajos din Parlament? PNL-ul? Dacă trece un asemenea pachet, am făcut o treabă excelentă, dacă nu trece de parlament și se adoptă o moțiune de cenzură măcar plecăm cu fruntea sus că ne-am luptat și încercăm anticipate.

Rămânând cuminți pe margine în următoarele zile se va vorbi doar despre PNL, Iohannis, iar noi vom fi considerați ca ăia guralivi și lași. Ioahannis va fi președintele care a alungat PSD de la guvernare, PNL va fi partidul matur, responsabil, care pune interesul țării mai presus de interesele proprii și care își asumă curajos guvernarea, iar noi ne vom uita năuciți de pe margine.

Așa că ar trebui să mergem la Cotroceni cu propunere de premier sau măcar cu propunere de miniștri pt justiție/mediu. Mandatul trebuie să fie unul clar, cu foaie de parcurs bine stabilită:

· alegerea primarilor în 2 tururi,

· desființarea SS și alte măsuri pe justiție,

· abrogarea legii recursului compensatoriu,

· eliminarea pensiilor speciale,

· eliminarea PNDL-ului,

· corectarea sau abrogarea Codului administrativ,

· corectarea aberațiilor generate de OUG 114

· stoparea defrișărilor

· pregătirea legislației pt. alegeri anticipate.

Din acest guvern nu pot face parte persoane fără pregătire, cu probleme de integritate, sau susținători ai USL-ului de tristă amintire.

Dacă vom fi refuzați lumea va înțelege ce jocuri se fac…

Foto: Deputatul USR Ion Stelian participă la ședința comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției, la Palatul Parlamentului din București, marți 19 decembrie 2017. Inquam Photos / George Călin

2 COMENTARII

  1. Dezamagitor Stelian Ion. Comportament de politician din vechea clasa politica care da totul pt interesul propriu. Nu conteaza colegii, nu conteaza partidul, nu conteaza cetatenii. Important e sa ajung eu Stelian Ion ministru justitiei ACUM.

    Asa Stelian Ion si ce-o sa faci tu la ministerul justitiei? Ca ordonanta de urgenta ca sa desfiintezi Sectia Speciala n-o sa poti sa dai dupa votul de la referendumul din 26 Mai. Deci ce interese personale ai Stelian Ion?

    Comportamentul lui Stelian Ion ma face sa ma inclin tot mai mult spre unele declaratii care spuneau ca vechea clasa politica si-a infiltrat oameni in partidele noi USR si PLUS. La urma urmei sa nu uitam ca Stelian Ion a fost avocatul lui Radu Mazare, deci nu poate spune nimeni ca nu are legaturi si dialog cu oameni din vechea clasa politica. Comportamentul lui de azi insa trec de orgoliu si vanitate personala parand sa indice cu totul alte motivatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here