Va rămâne PNL la guvernare până în 2024? Ilie Bolojan: „Nu se livrează cum ar trebui”

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean, proaspăt reales la conducerea Partidului Național Liberal Bihor, a vorbit, într-un interviu oferit Jurnalului Bihorean, despre planurile sale în actualul mandat de lider al celui mai puternic partid din județ, despre greșelile din trecut și planurile de viitor, dar și despre ceea ce crede el că înseamnă un om performant în administrație.

JURNAL BIHOREAN: Ce planuri aveți în acest nou mandat, la cârma Partidului Național Liberal Bihor?

ILIE BOLOJAN: Pentru că PNL conduce principalele instituții județene în urma alegerilor locale de anul trecut, planul este ca PNL să fie un suport pentru buna guvernare a acestor instituții, mă refer la Primăria Oradea, la Consiliul Județean, la jumătate din primăriile din județ, la o parte din serviciile deconcentrate, în așa fel încât rezolvând problemele care țin de autoritățile publice cât mai bine posibil, cheltuind banii pe care îi colectăm de la cetățeni într-o măsură cât mai mare pe investiții și nu pe consumul propriu al acestor instituții, să creăm condiții pentru o viață mai bună în județul Bihor, să avem o infrastructură mai bună, să avem o calitate a vieții mai bună.
Companiile să investească aici, oamenii să își întemeieze familii în Bihor, să aibă mai multe locuri de muncă bine plătite. Asta este prioritatea noastră în acest mandat. Nu suntem un partid de opoziție în județul Bihor, nu trebuie să blocăm ceea ce face guvernarea, ci trebuie să guvernăm cât mai bine în serviciul bihorenilor.

 

JB&Bihon.ro: De ce vă ia atât de mult timp să vă poziționați de o parte sau alta, în privința alegerilor din PNL?

I.B.: În alegerile interne din PNL mai sunt două luni de zile până la Congres. Noi nu aveam cum să ne poziționăm înainte de a avea alegeri în organizația județeană, în așa fel încât să avem o structură de conducere care să fie legitimă și să poată să decidă ce este de făcut. Gândiți-vă că unii au hotărât că vor susține un candidat și nu au mai fost aleși președinți. Ce greutate are această susținere, pe de o parte? Pe de altă parte, aceste decizii nu sunt niște decizii pe persoană fizică, deci nu le ia un om, ci trebuie să fie niște decizii luate de o echipă. Căci nu merge un om să voteze, se duc 180 de oameni să voteze. Dacă nu este o decizie convenită și pe baza unor consultări, s-ar putea ca voturile să nu se ducă în direcția în care acea persoană ar decide.

Nu în ultimul rând, trebuie să vedem nu ce funcție primește o persoană, ci care este programul PNL pentru România, care sunt echipele de conducere care ar urma să fie propuse și care ar garanta că aceste programe ar urma să devină realitate. PNL, în actualul context, nu este un partid de opoziție, este principalul partid al guvernării și de ceea ce se întămplă în PNL depinde și modul în care se guvernează.

Și atunci trebuie să fim responsabili, pentru că e mult mai dificil decât atunci când după niște alegeri pe care le-ai pierdut, făceai congrese spectacol. Nu ne mai permitem asta, pentru că românul așteaptă de la noi comportamente raționale și consumarea energiilor într-o guvernare cât mai bună și mai puțin în scandaluri și în conflicte în interiorul partidului.

JB&Bihon.ro: Judecând după modul în care guvernați, mă refer la partid, are șanse PNL să rămână la guvernare în 2024?

IB: Niciun partid de după 1989 nu a rămas mai mult de un an la guvernare. Deci bazându-ne pe o statistică, durata de viață a unei guvernări este limitată, miza unei guvernări este să folosească timpul la maximum posibil, din prima zi să facă ceea ce trebuie. Există o presiune a timpului când ești în guvernare, nu ai timp, trebuie să execuți repede, ori trebuie să recunoaștem că actuala coaliție nu a făcut asta. Nu se livrează cum ar trebui. România are nevoie de anumite corecții financiare, pentru că luând credite care sunt folosite pentru funcționarea statului și nu pentru investiții, acest lucru nu face decât să complice existența viitoarelor generații și deci reformele și corecțiile care trebuie făcute se fac, de regulă, la început de mandat.

Și pe asta, cred eu că trebuie să se concentreze coaliția de guvernare în această perioadă. Să dea drumul la investiții, să acceseze fonduri europene, să corecteze toate legile, hotărârile de guvern, ordonanțele care încurcă viața românilor, să debirocratizeze, să descentralizeze, să reducă cheltuielile statului în general. Dacă nu va face acest lucru și unii colegi își fac impresia că vor guverna fără să deranjeze, statistica ultimilor treizeci de ani arată ce se va întâmpla în 2024.

Interviul integral – AICI.

2 COMENTARII

  1. Haideti sa lamurim lucrurile . Guvernul actual este parte a deciziei rezultate in urma formarii unei coalitii , a deciziei presedintelui natiunii , ce a numit in persoana lui Citu un premier desemnat ce in urma consultarilor a format GUVERNUL ROMANIEI. Guvernul Romaniei o data votat in Parlamentul Romaniei devine guvernul Romaniei nu guvernul coalitiei sau al partidului majoritar ca numar de voturi .Premierul devine astfel singurul responsabil de ceea ce se decide in sedintele de guvern. Guvernul Romaniei nu este supus niciunui partid politic .Guvernul Romaniei nu are datoria de a pune in practica diferitele promisiuni electorale de partid decit daca Guvernul Romaniei este un guvern monocolor . Promisiunile facute in campania electorala sunt parte a deciziei majoritatii parlamentare ..Guvernul poate da doar ordonante de urgenta (nu prea este de preferat decit cind nu mai ai ce face ).Ce putem vedea la acest guvern Citu ? Tara se transforma intr-un imens santier . Banii sunt alocati pentru autostrazi – drumuri rapide – cai ferate , digitalizare si multe altele .Banii oferiti din PNNR si din bugetul de stat(acum si rectificarea ce este pozitiva ) se distribuie functie de proiectele aduse in fata natiunii .Banii nu mai pot fi cheltuiti decit pe investitii si nu pe consum .Intreaga procedura ce tine de controlul cheltuiriii banilor este asigurata de Guvernul Romaniei , de controlul Parchetului European , de bancile ce ofera aceste imense sume de bani – granturi (UE)si imprumuturi (banci ) a caror modalitate de cheltuire este permanent verificata si a caror dobinzi sunt extrem de mici si care sunt rambursate intr-un termen foarte flexibil – undeva pina in anii 2050 . Referitor la alegerile din PNL – nu exista decit un singur politician ce poate cumula toate conditionalitatile ce determina alegerea sefului PNL. Fara acceptul presedintelui natiunii – fara obtinerea banilor din PNNR , fara votul majoritar al filialelor din teritoriu , fara beneficiul personal ce tine de buna gestionare a pandemiei , fara toate acestea nimeni nu poate cistiga . Asadar cistigatorul il stiti deja . Singurul politician din PNL ce poate readuce la vot , votantii ce au parasit partidul din motivele deja cunoscute ,este actualul premier .

  2. Investitii cu imprumuturi URIASE,nu inseamna dezvoltare!!PNRRul asumat atat de rapid de catu,desi ghinea l-a modificat pe sest ,fara sa-l discute in coalitie, este cam de mult timp o himera,care va da batai de cap celor ce s-au grabit sa intre in poza cu impostorul asta ce se da liberal!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here