VIDEO EXCLUSIV | Bătaie cu scaune la lansarea candidaturii la prezidențiale a lui Eric Zemmour. O jurnalistă, scoasă cu forța din sală

Busculadă la lansarea candidaturii lui Eric Zemmour la alegerile prezidențiale din Franța. Au avut loc mai multe acte de violență.

UPDATE: A izbucnit o bătaie cu scaune în mulțime, în timp ce Eric Zemmour își susținea discursul pe scenă. Anterior, la intrarea lui în sală, o altă busculada s-a creat în cordonul de jurnaliști care îl filmau. Gărzile de corp s-au purtat ca un buldozer, o lipsă de coordonare a reieșit din modul în care discutau unii cu alții. Un jurnalist a căzut în vânzoleala creată, dar a scăpat nevătămat.


ȘITREA INIȚIALĂ: O jurnalista de la emisiunea „Quotidien” a fost scoasa cu forța din sală, la Parc des Expositions de Villepinte, înainte de apariția comentatorului de extremă dreapta Eric Zemmour. Au avut loc îmbrânceli, fundalul fiind practic unul de o violență abia reprimată.

După câteva minute, jurnalista a reușit să revină în sală. După un scurt dialog cu Universul.net, în care a dat asigurări că acum este bine, a cerut să nu continue discuția cu presa.

În timpul incidentului cu jurnalista, sala animată de adrenalină a scandat „Antifa!”.

Presa franceză scrisese în ajun că organizații de stânga, cu care Zemmour mai avusese de furcă la alte întâlniri electorale, prevăzuseră să protesteze și în ziua lansării candidaturii în fața a câteva mii de oameni.

Recent, la France Inter, moderatorul Yann Barthès a explicat că nu va primi nici un invitat politic anul acesta pe platoul emisiunii „Quotidien” și că nu intenționează să-l primească nici pe Eric Zemmour.

Aproximativ cincizeci de sindicate, partide și asociații au făcut duminică un apel la manifestații la Paris pentru a-l „aduce la tăcere” pe Eric Zemmour, care va ține prima sa întâlnire la Seine-Saint-Denis după-amiaza. Dacă candidatul la președinție și-a schimbat locul întâlnirii, organizațiile sindicale păstrează locul inițial al manifestației.

Eric Zemmour, care timp de câteva săptămâni a întreținut suspansul cu privire la aspirațiile sale legate de Palatul Élysée, și-a anunțat în această săptămână, oficial, candidatura la alegerile prezidențiale din aprilie 2022, promițând că va recuceri pentru Franța „suveranitatea abandonată” și „va restabili puterea”.

Eseistul de extremă dreapta, în vârstă de 63 de ani, și-a oficializat candidatura printr-un videoclip postat pe rețelele de socializare. Punerea în scenă a avut rezonanțe nostalgice: presărată cu imagini de arhivă și fapt divers, Zemmour așezat la un birou masiv, într-o bibliotecă cu cărți vechi, citind de pe foi în fața unui microfon vechi, pe fundalul Simfoniei a 7-a de Beethoven.

O referire deloc voalată la apelul la rezistență al generalului De Gaulle, din 18 iunie 1940, dar și la discursul televizat din 27 iunie 1958, în care Charles de Gaulle spunea: „Era foarte întuneric ieri. În seara asta e lumină. Francezi, ajutați-mă!”

Un „Ajutați-mă!” pe care Eric Zemmour l-a preluat prin convocând Franța lui „de Gaulle și Jean Moulin”, „Voltaire și Rousseau”, „Ioana d’Arc și Ludovic al XIV-lea”, sau chiar „Gabin și Delon”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here