VIDEO | Ce s-a întâmplat cu apărătorii Insulei Șerpilor după ce au fost capturați de ruși

Insula Șerpilor se află în Marea Neagră, are 690 m lungime și 560 m lățime. Acest petec de pământ a făcut istorie, după ce apărătorii săi ucraineni au trimis inamicul ”în iad” în loc să cedeze amenințărilor rusești. Unul dintre ei a povestit ce s-a întâmplat cu ei după ce au căzut în mâna invadatorilor ruși, scrie Fakt.pl.

Până pe 24 februarie 2022, a existat un post al grănicerilor ucraineni pe Insula Șerpilor din Marea Neagră. După ce grănicerii au refuzat ferm să se predea, serviciile ucrainene au pierdut contactul cu apărătorii. S-a spus atunci că unul dintre ucraineni le-ar fi spus rușilor „Navă de război rusească, du-te naibii!”. 

Insula urma să fie atacată de nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul de rachete „Moscova” și de nava de patrulare „Vasili Bykov”. Apărătorii, știind că nu aveau nicio șansă să păstreze insula, în cele din urmă s-au predat și au fost luați prizonieri, deși lumea credea că sunt morți. Într-un interviu acordat postului CNN, locotenentul Valery Zakabluk, care s-a întors din captivitate și s-a căsătorit cu iubita sa în Ucraina, a povestit cum i-au tratat dușmanii lor.

Ne-am lăsat armele și am fost duși într-una dintre clădiri. Mai întâi, am fost forțați să stăm întinși cu fața în jos la pământ, timp de aproximativ șapte ore. Apoi ne-au interogat două-trei ore” – a spus locotenentul, citat de Onet.pl, într-un interviu pentru CNN.

Apărătorii Insulei Șerpilor. Unii dintre ei sunt încă în captivitate

După aceste interogatorii, li s-a dat mâncare și ceai și au fost deportați la Sevastopol, care era controlată de separatiștii pro-ruși. La fața locului, rușii i-au băgat în cazarmă. Fiecare dintre ei avea instalat un sistem de monitorizare, așa că prizonierii nu aveau nici măcar puțină intimitate.

 

După șederea lor la Sevastopol, ucrainenii capturați au fost deportați adânc în Rusia. Nu li s-a spus exact unde sunt. Știau doar că era foarte frig și ningea. Valerij Zakabłuk, citat de Onet, a spus că apărătorii Insulei Șerpilor au fost închiși „undeva în nordul Rusiei sau în Siberia”.

Prizonierii de război erau tratați acolo ca niște criminali de drept comun și erau supuși violenței fizice și psihice. Aceștia erau ținuți în haine subțiri, în frig (unii purtau doar tricouri), ceea ce le-a provocat leziuni grave. Unii dintre apărători au reușit să iasă din captivitatea rusă datorită schimbului de prizonieri, dar restul se află încă într-o locație necunoscută și nu se știe exact ce li se întâmplă.

*Poşta ucraineană, atacată cibernetic după ce a vândut timbrul care celebrează scufundarea crucişătorului rus Moskva

Serviciul poştal ucrainean Ukrposhta a anunţat pe 22 aprilie că a fost ţinta unui atac cibernetic, după ce a pus în vânzare un timbru care celebrează scufundarea crucişătorului rus Moskva, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Ucrainenii au format cozi pentru a cumpăra timbrul ce arată un soldat ucrainean făcând un gest vulgar în direcţia navei ruse, alături de textul „Navă de război rusească, du-te naibii!”, mesajul pe care conform unei înregistrări ucrainene neautentificate de surse independente l-ar fi comunicat acestei nave soldaţi ucraineni de pe Insula Şerpilor înainte ca ruşii să ocupe această insulă.

După publicarea acelei înregistrări, Kievul a susţinut că militarii ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost ucişi în timpul asaltului, dar a recunoscut mai târziu că ei sunt în viaţă. Moscova anunţase imediat după ocuparea insulei că 82 de soldaţi ucraineni s-au predat pe Insula Şerpilor.

Crucişătorul Moskva, care a participat la asaltul asupra asupra Insulei Şerpilor la începutul invaziei ruse în Ucraina, s-a scufundat în timp ce era remorcat spre portul Sevastopol, după ce a fost lovit de două rachete ucrainene Neptun.

Pentru a celebra scufundarea navei amiral a flotei ruse la Marea Neagră serviciul poştal ucrainean a emis acel timbru, care a avut un mare succes la vânzare.

Atacul cibernetic care a vizat Ukrposhta este unul DDoS, a anunţat directorul acestei instituţii, Igor Smilianski, fără a menţiona cine ar putea fi autorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here