VIDEO | „Cimitirul tancurilor” lui Putin din Ucraina. Imagini șocante de la cel mai mare dezastru militar suferit de Rusia

În timpul încercării nereușite de a traversa râul Doneț Seversky din estul Ucrainei, în prima jumătate a lunii mai, armata rusă ar fi pierdut aproape un întreg batalion tactic. Astăzi a fost lansată pe internet o înregistrare cu imaginile șocante din „cimitirului tancurilor” rusești, notează onet.pl.

În perioada 5-12 mai, ocupanții ruși au vrut să treacă râul Doneț Seversky (la vest de orașul Severonetk) folosind un regiment de tancuri. Videoclipul arată ce a mai rămas din blindatele rusești. Unele dintre ele au inscripții albe ZOV, altele au litera O.

În încercarea de trecere a râului din 11 mai, armata rusă a pierdut 485 de soldați din Brigada 74 motorizată, din cei 550 expediați (adică 88%), iar peste 80 de unități de echipament rusesc au fost avariate.

Primele rapoarte despre pierderile grele ale Rusiei în timpul încercării sale de a traversa Donețul au apărut pe 11 mai. Informațiile britanice au raportat ulterior că ucrainenii i-au împiedicat pe ruși să treacă prin distrugerea podului de pontoane și a unei „cantități semnificativă” de echipamente.

The Times a descris-o drept una dintre cele mai grele bătălii ale războiului în curs. Potrivit publicației britanice, totul s-a întâmplat duminică, 8 mai, iar forțele ucrainene s-ar putea să fi distrus aproape întreg batalionul rus – peste 70 de tancuri și vehicule blindate și ar fi ucis până la 1.000 de soldați ruși, printr-o serie de lovituri.

Experții de la Consiliul Atlantic, folosind fotografii din dronă, au stabilit că lupta a avut loc la câțiva kilometri de orașul Biłohorivka din regiunea Lugansk. O comparație cu o imagine din satelit a zonei a confirmat autenticitatea fotografiilor, au scris ei în raport. Fotografiile au fost publicate pe Twitter de Ministerul Apărării ucrainean. 

Raportul Consiliului Atlantic a menționat și constatările analiștilor independenți care au calculat numărul de blindate vizibile în imaginile din dronă. Potrivit unuia dintre ei, 73 de echipamente au fost distruse sau abandonate, inclusiv atâtea vehicule blindate câte ar fi numărat întregul batalion tactic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here