VIDEO | Fotografiile din satelit arată că cimitirul grupului Wagner din Rusia se extinde rapid

Imaginile din satelit ale unei zone din apropierea unui sat din Rusia arată un cimitir care se extinde rapid şi în care sunt înmormântaţi mulţi dintre cei care luptă pentru Grupul Wagner, relatează CNN, citat de News.ro.

Imagini ale rândurilor de morminte proaspăt săpate în apropierea satului Bakinskaia din regiunea Krasnodar au început să apară pentru prima dată pe reţelele sociale în decembrie, iar în 2 ianuarie, agenţia de ştiri a statului rus, RIA Novosti, l-a arătat pe fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, vizitând locul şi depunând o coroană de flori la unul dintre morminte.

„Aici îngropăm luptători care ne-au indicat în testamentul lor că vor să fie îngropaţi aici”, a explicat Prigojin, potrivit RIA. „Sau orfani şi cei ale căror trupuri, dintr-un anumit motiv, rudele nu vor să le ia”, a adăugat el.

Imagini din satelit realizate la 24 noiembrie 2022 arată trei rânduri de morminte săpate pe un teren (în foto, colţul din dreapta jos – n.r.). Când Prigojin a vizitat zona, la începutul lunii ianuarie, el a declarat pentru RIA Novosti că au fost săpate 93 de morminte.

Foto: Maxar Technologies via CNN
Sursa foto: News.ro/Maxar Technologies via CNN

O altă imagine din satelit, realizată de data aceasta la 24 ianuarie şi difuzată de Maxar Technologies, arată însă că parcela e deja practic plină, cu 14 rânduri suplimentare.

 

Sursa foto: News.ro

Luptătorii Wagner au fost prinşi într-o lungă şi grea bătălie cu forţele ucrainene pentru cucerirea oraşului Soledar, iar sunt acum angajaţi în asaltul asupra oraşului Bahmut şi a satelor din jur. Oficialii ucraineni spun că Wagner a trimis valuri de luptători şi a suferit pierderi grele.

Numărul mare de victime a adus zonei porecla de „maşina de tocat carne”, iar cimitirul din Bakinskaia, care se extinde rapid, ilustrează această realitate, notează CNN.

Potrivit fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, doar o parte dintre luptătorii grupului sunt îngropaţi acolo.

Departamentul Trezoreriei din SUA a desemnat joi Wagner drept o organizaţie criminală transnaţională semnificativă şi a impus o serie de sancţiuni asupra altor companii, inclusiv una din China, care o susţin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here