VIDEO | „Gherilele feroviare” din Belarus atacă și în Rusia

De la începutul invaziei Rusiei în Ucrainei, în Belarus au existat acte de sabotaj pe căile ferate. Acum, mișcarea de rezistență din Belarus a informat despre primele acțiuni subversive desfășurate cu succes chiar și în Rusia. „Ocupantul și sclavii săi nu se vor odihni”. Nici la noi, nici acasă – spun ei în înregistrarea publicată, informează onet.pl.

Gherilele feroviare îngreunează transportul echipamentului militar prin Belarus. Ele au influențat semnificativ furnizarea de instalații ofensive către Kiev și Cernihiv. Potrivit lui Anton Motolko, un blogger independent din Belarus, grupurile de sabotaj au influențat 80 la sută logistica trupelor ruse. Regimul din Belarus a confirmat până acum 80 de atacuri.

Belsat TV informează despre cea mai recentă comunicare a grupului „Berzele Zboară”, care face parte din mișcarea „Rezistență”. 

Partizanii susțin că au făcut incursiuni de succes chiar și pe teritoriul Rusiei – în regiunile Bryansk și Smolensk. Ar fi prima acțiune belarusă de acest fel în afara propriului teritoriu.

Acțiunea a avut loc pe tronsonul liniei de cale ferată Bryansk – Orzeł. „Partizanii căilor ferate” spun, printre altele cu privire la distrugerea mai multor cabine de control al traficului feroviar.

Belarusii asigură că „ocupantul și sclavii săi nu vor avea pace. Nici în pământul nostru, nici în propria lor casă”.

Belarus este una dintre puținele țări care sprijină agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Chiar înainte de începerea invaziei, ambele țări au efectuat manevre militare enorme. Soldații belaruși nu participă la operațiuni militare pe teritoriul Ucrainei, dar regimul lui Alexandr Lukașenko își exprimă deplin sprijinul pentru acțiunile întreprinse de Vladimir Putin.

Publicul din Belarus este însă ferm împotriva invaziei. Think tank-ul britanic ”Chatham House” a publicat un sondaj care arată că doar 3 la sută dintre belaruși au votat în favoarea aderării la ostilitățile de partea Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here