VIDEO | Mega-racheta NASA ce va decola spre Lună revine pe rampa de lansare

Noua mega-rachetă SLS a agenţiei spaţiale americane NASA revine pe rampa de lansare din Florida pentru o nouă tentativă de decolare spre Lună, peste zece zile, eveniment ce va marca marele debut al noului program emblematic american Artemis, transmite vineri AFP, citată de Agerpres.

După două lansări eşuate în această vară din cauza unor probleme tehnice, racheta a fost readusă în hangarul în care a fost asamblată pentru a fi protejată de un uragan.

NASA a profitat de ocazie pentru a reîncărca bateriile numeroaselor elemente ale rachetei, inclusiv pe cele ale unor mini-sateliţi ştiinţifici aflaţi la bord.

Distanţa de doar câţiva kilometri care separă clădirea de asamblare de rampa de lansare 39B de la Centrul Spaţial Kennedy a fost parcursă în aproximativ nouă ore. Operaţiunea a constat în deplasarea rachetei (98 de metri înălţime) pe o platformă gigantică care a rulat foarte încet pentru evitarea, pe cât posibil, a vibraţiilor.

Racheta a ajuns la destinaţie la ora locală 8:30.

Artemis este noul program-far al NASA, care va permite oamenilor să revină pe Lună şi care vizează, totodată, trimiterea primei femei şi a primei persoane de culoare pe satelitul natural al Pământului.
 

Misiunea test Artemis 1, fără astronauţi la bord, va marca primul zbor din cadrul acestui program.

Acesta va fi primul zbor pentru SLS (Space Launch System), un lansator greu pe care NASA îl dezvoltă de mai bine de un deceniu.

Noua tentativă de decolare este programată pentru noaptea de 13 spre 14 noiembrie, la şapte minute după miezul nopţii, ora locală, (4:07 GMT). Fereastra de lansare are o durată de puţin peste o oră.

„Ne simţim confortabil cu ideea de a lansa noaptea”, a declarat joi, la o conferinţă de presă, Jim Free, administrator asociat la NASA. Datele necesare pentru analizarea performanţelor acestui nou vehicul vor fi colectate cu ajutorul unor radare şi camere cu infraroşu, a precizat el.

În cazul unei lansări reuşite, misiunea va dura puţin peste 25 de zile, încheindu-se cu o amerizare în Oceanul Pacific, la 9 decembrie.

Scopul este în special acela de a verifica dacă capsula Orion, aflată în vârful rachetei, este sigură pentru a transporta în spaţiu, în viitor, un echipaj uman. Ea va fi propulsată până la 64.000 km dincolo de Lună, fără să aterizeze însă acolo, aventurându-se astfel mai departe decât oricare altă navă spaţială cu echipaj uman de dinaintea ei.

La revenirea în atmosfera terestră, scutul său termic va trebui să reziste la o viteză de aproape 40.000 km/h şi la o temperatură care va ajunge până la jumătate din temperatura de la suprafaţa Soarelui.

Două date de rezervă, 16 şi 19 noiembrie, au fost de asemenea stabilite.

Ultima dată când oamenii au aterizat pe Lună a fost în 1972.

Programul Artemis ar trebui să permită de data aceasta NASA să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, inclusiv prin construcţia unei staţii spaţiale pe orbita acesteia.

Pentru agenţia spaţială americană, aceasta este o etapă care va permite testarea tuturor tehnologiilor necesare unei viitoare călătorii pe Marte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here