VIDEO | Negocierile Lavrov-Kuleba nu au dus nicăieri. Reacții

Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE. Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba îşi exprimă joi regretul faţă de lipsa unor progrese în vederea unui armistţiu în Ucraina, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov la Antalya, în sudul Turciei, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Am evocat un armistiţiu, însă nu s-a realizat niciun progres în acest sens”, declară Kuleba în faţa presei.

El anunţă că a decis, împreună cu Lavrov, ”să continue negocierile în acest format”.


Știrea inițială. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au sosit în Turcia, la o primă întâlnire, joi, la acest nivel, de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, relatează AFP, preluată de News.ro.

Oficiali de la Kiev şi Moscova s-au întâlnit deja, în mai multe rânduri, însă este pentru prima oară când Rusia trimite un ministru la negocieri.

Dmitro Kuleba a sosit la Antalia (sud) ”la negocieri în vederea unei încetări a ostilităţilor şi sfârşitul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunţat pe Twitter, miercuri noaptea, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Un oficial turc a confirmat AFP sosirea lui Serghei Lavrov.

Negocierile de până acum între Kiev şi Moscova au condus la mai multe armistiţii locale şi la deschiderea unor culoare umanitare în vederea evacuării civililor, însă Rusia a fost acuzată de încălcarea acstor acorduri.

Kuleba a anunţat într-o înregistrare video, postată pe Facebook, că are aşteptări ”limitate”, deoarece Rusia îşi continuă campania bombardamentelor brutale şi asedierea marilor oraşe

El a declarat că succesul negocierilor depinde de ”instrucţiunile şi directivele date lui Lavrov de Kremlin”.

”N-am speranţe mari de la ei, dar vom încerca să obţinem maximul” de la aceste negocieri, printr-o pregătire eficientă, a declarat el.

Aceste negocieri ilustrează eforturile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a juca un rol de mediator, de la începutul crizei.

”Acţionăm pentru a împiedica această criză să se transforme în tragedie”, a declarat miercuri Erdogan.

”Sper ca întâlnirea între miniştri să deschidă calea unui armistţiu permanent”, adăuga el.

Miniştrilor rus şi ucrainean de Externe urmează să li se alăture ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

Turcia, un stat membreu NATO vrea să menţină relaţii solide cu ambele părţi, în pofida războiului dintre ele.

Aceasta este prima ieşire în străinătate a lui Lavrov de când Rusia a fost vizată de lumea occidentală cu sancţiuni fără precedent, care-l vizează în mod personal.

Ucraina | Sensul negocierilor. Ocazia Occidentului. Erorile lui Putin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here