VIDEO | Premiul Saharov, înmânat în Parlamentul European avocatului familiei Mahsei Amini şi reprezentantelor mişcării iraniene „Femeie, Viaţă, Libertate”

Sursa: X

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a acordat marţi Premiul Saharov postum Mahsei Amini şi mişcării iraniene ”Femeie, Viaţă, Libertate”, fără familia tinerei kurde iraniene, care nu a fost lăsată să plece din ţară de autorităţile de la Teheran, transmite Agerpres.ro.

Premiul Saharov, cea mai înaltă distincţie a Uniunii Europene în domeniul drepturilor omului, i-a fost înmânat de preşedinta PE, Roberta Metsola, avocatului familiei Mahsei Amini, Saleh Nikbakht.

Acesta a citit un mesaj din partea mamei tinerei, Mozhgan Eftekhari. „Durerea pentru dispariţia Jinei (al doilea prenume al Mahsei Amini era Jina – n.r.) este în mine şi va rămâne mereu, iar toţi oamenii din lumea aceasta vor purta durerea în ei. Aşa cum şi numele Ioanei d’Arc a devenit un simbol al libertăţii, aşa va rămâne şi numele Jinei (…) Din locul de naştere al eternei Jina, vă transmit recunoştinţa nesfârşită a mea şi a familiei mele şi sper că veţi rămâne fermi şi mândri de alegerea voastră. Să sperăm că nicio voce nu se va teme să pronunţe cuvântul libertate”, a transmis Mozhgan Eftekhari în mesajul citit de avocat.

De asemenea, mişcarea ”Femeie, Viaţă, Libertate” a fost reprezentată de două activiste. Este vorba de Afsoon Najafi, a cărui soră Hadis a fost ucisă la vârsta de 22 de ani în timpul unei manifestaţii în onoarea Mahsei Amini în septembrie 2022, şi Mersedeh Shahinkar, care a suferit o leziune oculară în timpul unui protest împotriva regimului iranian în octombrie 2022.

În octombrie, Parlamentul European a anunţat că Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2023 se acordă postum Mahsei Amini şi mişcării ”Femeie, Viaţă, Libertate” din Iran.

Mahsa Amini a murit la vârsta de 22 de ani la 16 septembrie 2022, la trei zile după arestarea sa pentru încălcarea codului vestimentar strict al Iranului pentru femei.

Moartea ei a dus la luni de proteste împotriva liderilor politici şi religioşi ai Iranului, iar Mahsa Amini a devenit simbolul luptei împotriva purtării obligatorii a vălului islamic. Reprimarea acestei mişcări a dus la sute de morţi şi mii de arestări.

Familia Mahsei Amini plănuise să participe la ceremonia de decernare a Premiului Saharov din plenul PE, dar nu a putut pleca din ţară deoarece li s-a interzis acest lucru de către regimul iranian. În drum spre Franţa, părinţii şi fratele tinerei au fost opriţi pe aeroportul din Teheran de către autorităţile iraniene, iar paşapoartele le-au fost confiscate. Ei fac acum obiectul unei interdicţii de călătorie.

„Tratamentul lor este un alt exemplu al situaţiei cu care se confruntă oamenii din Iran în fiecare zi. Curajul şi rezilienţa femeilor iraniene şi lupta lor pentru justiţie, libertate şi drepturile omului nu vor fi oprite. Vocile lor nu pot fi reduse la tăcere. Şi chiar dacă nu sunt astăzi aici, prezenţa lor va fi simţită”, a afirmat Roberta Metsola în discursul de înmânare a Premiului Saharov.

Ea a transmis mişcării ”Femeie, Viaţă, Libertate”, reprezentată în PE de activistele Afsoon Najafi şi Mersedeh Shahinkar, că „voinţa voastră de a vă susţine rudele şi prietenii care au fost închişi sau ucişi ne inspiră pe noi toţi, iar curajul vostru de a combate injustiţia este un exemplu în întreaga lume. Trebuie să ştiţi că nu sunteţi singuri. Parlamentul acesta este casa voastră, iar curajul vostru va câştiga pentru că aveţi o cauză dreaptă”.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este decernat în fiecare an de Parlamentul European. A fost înfiinţat în 1988 pentru a onora persoanele şi organizaţiile care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Este denumit astfel în onoarea fizicianului şi disidentului politic sovietic Andrei Saharov. Valoarea premiului este de 50.000 de euro.

Anul trecut, Parlamentul European a acordat premiul „poporului curajos ucrainean”, confruntat cu invazia rusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here