World Vision România: 20% dintre ucrainenii care vor ajunge în România vor rămâne aici pe termen mediu și lung

World Vision România estimează că 20% dintre ucrainenii care vor intra pe teritoriul țării noastre vor rămâne aici pe termen mediu și lung. Organizația anunță, într-un comunicat de presă, că anticipează că va oferi intervenție în România pentru 200.000 de mame și copii ucraineni, inclusiv pentru cetățenii din Ucraina care vor să rămână la noi în țară pe termen mediu și lung.

Aproape jumătate de milion de ucraineni, cei mai mulți mame cu copii, au intrat în România în ultimele trei săptămâni, de când a început războiul, potrivit datelor de la Poliția de Frontieră Română. În total, peste 3 milioane de ucraineni au fugit de război, conform ONU, se arată în comunicat.

Din intervențiile pe care le avem la punctele de frontieră, pe teritoriul Ucrainei, cât și în adăposturile pentru refugiați din România, observăm că vin tot mai mulți ucraineni la noi în țară care vor să rămână. Asta, pentru că n-au rude, cunoștințe sau resurse financiare pentru a ajunge în alte state. Toți acești oameni vor avea nevoie să fie integrați. Noi, World Vision România, anticipăm că vom interveni cu un plan integrat de servicii pentru circa 200.000 de ucraineni. Acesta va include de la alimente, produse de igienă și alte provizii de necesitate urgentă la activități socio-educaționale pentru copii, servicii de consiliere psihologică și măsuri pentru combaterea discriminării“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Din raportările pe care le avem până acum estimăm că în viitorul apropiat cam 20% dintre ucrainenii care vor ajunge în România vor rămâne la noi în țară pe termen mediu și lung. Ne așteptăm ca tot mai mulți ucraineni cu o situație materială precară să ajungă la noi în țară, cât și în celelalte țări vecine“, a mai spus Mihaela Nabăr.

Pe lângă intervenția pentru ucrainenii care vor ajunge în România, World Vision estimează că va oferi suport pentru 50.000 de ucraineni care s-au adăpostit în regiuni ale Ucrainei cu mai puține atacuri militare. Totodată, organizația internațională are în vedere să ofere suport pentru 20.000 de ucraineni care vor ajunge în Moldova și pentru 4.500 care se vor îndrepta către Georgia.

Isabel Gomes, directorul global al operaţiunilor umanitare de la World Vision, a declarat că organizaţia internaţională face eforturi să răspundă unei crize umanitare masive.

Ceea ce la început a fost un flux de refugiaţi din Ucraina acum a devenit un exod. Situaţiile la care asistăm în ţările vecine sunt foarte grave, însă auzim şi poveşti îngrozitoare despre disperarea şi penuria celor rămaşi în Ucraina. Auzim poveşti despre oameni înfometaţi, fără un adăpost constant şi sigur. Este vital ca, pe lângă sprijinirea milioanelor de oameni care au fugit din Ucraina, să ajungem şi la cei care au rămas pe teritoriul ţării„, a declarat Isabela Gomes.

Poliţia de Frontieră a anunţat, joi dimineaţă, că 15.286 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară miercuri, în creştere cu 0,4 % faţă de ziua precedentă.

„În data de 16.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 63.708 de persoane, dintre care 15.286 cetăţeni ucraineni (în uşoară creştere de 0,4% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 7.305 cetăţeni ucraineni (în uşoară scadere cu 1,6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au întrat 6.422 cetăţeni ucraineni (crestere cu 2, %)„, a transmis Poliţia de Frontieră.

De la declanşarea acestei crize, până la data de 16.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 456.284 cetăţeni ucraineni, a mai precizat Poliția de Frontieră.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here