Xi Jinping a zombificat Partidul Comunist Chinez

Sursa: Xinhua

„În perioada premergătoare Congresului Partidului Național din China, au existat șoapte că un oficial de nivel înalt al securității statului l-a filat pe președinte. La urma urmei, de ce ar fi fost condamnat la moarte Sun Lijun, anterior viceministru al securității publice, pentru luare de mită pentru care alții au primit sentințe mult mai ușoare?”, scrie Cindy Yu în The Spectator

<< Dar dacă Sun l-a ascultat pe Xi Jinping, cine era în spatele lui? Speculațiile pline de dorințe au fost abundente, adesea din partea observatorilor de peste mări. Oare Xi a împins țara prea departe cu politica sa de zero Covid? Există pumnale secrete extrase de la rivali care deplâng zilele de creștere cu două cifre?

Dar, odată cu terminarea Congresului Partidului, este clar că Xi nu mai trebuie să-și facă griji cu privire la opoziția organizată, dacă s-a confruntat vreodată cu vreuna. Noul Comitet Permanent al Biroului Politic – cabinetul intern al politicii chineze format din șapte membri – a fost plin de acoliți Xi. Toate normele au fost aruncate pe fereastră în această remaniere, fie că este vorba de pensionare pentru cei de 68 de ani și peste, sau de cel puțin o femeie din Biroul Politic. Ca să nu mai vorbim, bineînțeles, de acel termen de zece ani pentru liderul de la vârf, acum doar o notă istorică de subsol. Fostul profesor al Școlii Centrale a Partidului Cai Xia a numit anterior partidul comunist chinez sub Xi un „zombi politic”. Ei bine, zombificarea este acum completă.

Noii oameni ai președintelui sunt toți locotenenți de încredere din posturile anterioare ale lui Xi. Într-un sistem de partid unic, diferențele ideologice contează mai puțin pentru construirea facțiunilor decât loialitatea și o istorie de lucru împreună. Secretarul partidului de la Shanghai, Li Qiang, care se aștepta să devină premierul Chinei în martie, lucrase pentru Xi când acesta era guvernator al Zhejiang. Lupta prelungită Shanghaiului cu coronavirusul de la începutul acestui an ar fi afectat perspectivele unui om mai mic, dar devotamentul lui Li față de blocajul inuman poate că i-a dublat șansele în ochii lui Xi.

În trecut, Li era cunoscut pentru că este pro-reformă și pro-piață, spunând în 2015 că crede în „trei mâini”. „Mâna vizibilă a statului, mâna invizibilă a pieței și mâna societății care se guvernează pe sine. Acest lucru este foarte important – guvernul nu poate deveni nelimitat”, declara el pentru publicația Caixin. Dar credința lui Li în piață nu l-a împiedicat să sufoce centrul economic al Chinei pentru o mare parte a acestui an.

Nu că acest nou Comitet permanent va conta prea mult. Sub predecesorii lui Xi, PCC a ajuns la o etapă în care conducerea colectivă în cadrul cabinetului era norma. Dar este puțin probabil ca această nouă cohortă să aibă multă independență (de gândire sau de acțiune), ducându-ne cu gândul la schița Splitting Image despre cabinetul lui Margaret Thatcher („Și ce zici de legume?”). Primele pagini post-congres ale People’s Daily nu mai prezintă bărbații din comitet în mod proeminent, stând în picioare, în centrul scenei fiind Xi.

În același timp, rivalii lui Xi au fost excluși. Li Keqiang, de exemplu, nu numai că își da demisia din funcția de premier, ci a fost, de asemenea, eliminat din Comitetul Central, format din 205 de persoane, din care este ales Biroul Politic. Li lăsase să se știe că era îngrijorat de sacrificarea economiei în numele zero Covid. Aliatul său Wang Yang, fostul guvernator relativ liberal al Guangzhou, a fost, de asemenea, îndepărtat din Comitetul Central. Prin convenție, ambii bărbați ar fi trebuit să rămână, având în vedere că sunt sub vârsta de pensionare de 68 de ani. Aceste schimbări de personal, precum și remanieri în alte misiuni economice, au speriat piețele. Astăzi, yuanul este la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani, iar indicele Hang Seng din Hong Kong se află în cea mai proastă zi de la criza financiară.

Zero Covid a fost lăudat ca un „război popular” drept de către Xi în discursul său de deschidere a Congresului. Prosperitatea comună, acea misiune vagă pentru o societate mai egalitară (care a însemnat până acum pur și simplu amenzi uriașe pentru cele mai profitabile companii din China), a fost înscrisă în constituția partidului. În Taiwan, retorica a fost mai beligerantă decât de obicei, deoarece Xi a refuzat să excludă utilizarea forței. Există un sentiment de misiune istorică pentru acest om. El vorbește despre pregătirea Chinei și a partidului pentru „schimbări nevăzute într-un secol” – un moment în care speră că China poate ajunge în sfârșit la „întinerire”. Este de la sine înțeles că el se consideră vital pentru ca acest lucru.

În niciun moment controlul complet al lui Xi asupra partidului nu a fost mai clar decât atunci când predecesorul său, Hu Jintao, a fost escortat afară din Sala Mare a Poporului. Într-un episod incredibil surprins sâmbătă de camerele de filmat, fostul președinte în vârstă de 79 de ani a fost ridicat de pe scaun și purtat pe lângă foștii săi colegi. Unele fotografii făcute cu câteva momente înainte îl arată pe Hu încercând să deschidă un dosar în fața lui, iar Li Zhanshu, în stânga lui Hu, refuză să-l lase. Acest lucru pare să-l determine pe Xi să ceară unui angajat să-l scoată din încăpere pe Hu.

S-ar putea să fi fost într-adevăr un episod legat de sănătate (Hu a fost în mod vizibil confuz și fragil), după cum spune mass-media de stat, sau o coregrafie deliberată a lui Xi, așa cum speculează alții, sau undeva la mijloc. Ceea ce este clar, totuși, este că Hu nu a vrut să fie eliminat. Fostul broker de putere a fost umilit public, senilitatea și neputința lui s-au arătat pe deplin, în ziua în care Li Keqiang și ceilalți protejați ai lui Hu au fost retrogradați. Partidul nu le mai aparține. Xi Jinping este acum unicul și liderul absolut al Chinei. >>

INFO RUSIA | Electronice „exotice” și medicină scoasă din priză / Unii mobilizați, „mai egali” ca alții / Cad acțiunile / Cu bocancii pe „Smolnîi”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here