ZARA, ultima țintă geopolitică în conflictul dintre China și Hong Kong

Cunoscuta companie spaniolă ZARA, aparținând gigantului Inditex, a ajuns pe „lista neagră” a Beijingului, care susține că retailerul a oferit suport protestelor de amploare din Hong Kong.

Pe rețelele de socializare din China a pornit recent o campanie furibundă împotriva retailer-ului, cerându-se boicotarea magazinelor ZARA.

Mișcarea vine după ce mai multe magazine au fost închise într-o zi de protest, hotărâre pe care opinia publică chineză o consideră o manevră a managerilor. Aceștia sunt acuzați că le-ar fi dat liber angajaților pentru a luat parte la manifestațiile prodemocrație împotriva controversatului proiect de lege care facilita extrădările în China.

Concret, este vorba despre patru magazine ZARA care au fost închise temporar în prima zi a noului an școlar din Hong Kong, când aproximativ 10.000 de elevi din 200 de licee au boicotat începutul școlii într-un gest de solidaritate cu protestatarii.

Ziarul Ming Pao din Hong Kong publicase atunci un articol în care apărea o poză cu un anunț lipit în geamul unui dintre magazinele ZARA, în care se menționa că punctul comercial fusese temporar închis. De aici a pornit în China speculația legată de sprijinul alocat manifestanților.

ZARA a negat orice implicare în acțiunile de protest printr-o postare pe contul său de pe rețeaua Weibo din China.

„ZARA susține integritatea suveranității teritoriale a Republicii Populare Chineze și a susținut constant modelul «o țară, două sisteme». ZARA nu a susținut niciodată grevele și nu a publicat declarații în legătură cu acestea”, a reacționat compania.

Publicația Jing Daily – destinată bunurilor de lux – notează într-un articol că reacția ZARA a venit pe fondul presiunilor puse de puterea de la Beijing, în special prin publicația loială lui Xi Jinping, Global Times.

ZARA nu este primul retailer ajuns în dizgrația autoritățillor chineze. Givenchy, Coach și Calvin Klein sunt brand-urile care în ultimii ani au fost acuzate de Beijing că au întreprins „acțiuni dăunătoare integrității teritoriale” a Chinei, fiind suspectate de sprijinirea mișcărilor de protest din Hong Kong.

Șefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunțat săptămâna trecută retragerea formală a proiectului de lege privind extrădarea, care a provocat proteste timp de aproape trei luni.

Fostă colonie britanică, teritoriul Hong Kong a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze un nivel ridicat de autonomie, exceptând afacerile externe şi apărare, pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here