Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, solicită un summit cu Joe Biden şi Vladimir Putin

Foto: Volodimir Zelenski/Facebook

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus o întâlnire în trei – eventual virtuală – cu omologii săi american Joe Biden şi rus Vladimir Putin, în vederea unei dezamorsări a crizei de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, a anunţat vineri Andrii Iermak, unul dntre consilierii săi apropiaţi, relatează AFP, citată de News.ro.

”Preşedintele Zelenski i-a propus preşedintelui Biden, iar noi credem că acest lucru se poate face, să organizeze o întâlnire trilaterală, poate prin videoconferinţă, între preşedintele Biden, preşedintele Zelenski şi preşedintele Putin”, a anunţat şeful administraţiei prezidenţiale Andrii Iermak la un eveniment organizat de cercul american de reflecţie Atlantic Council.

”Aşteptăm în continuare răspunsul părţii ruse, însă partenerii noştri americani ne-au primit propunerea cu un anumit interes”, a declarat el.

”Cred că este o propunere proactivă, care implică Ucraina în negocieri. Dacă este vorba despre discutarea arhitecturii securităţii în Europa, este necesară implicarea Ucrainei”, apreciază conslierul.

Şeful statului ucrainean a îndemnat marţi la organizarea unui summit cvadripartid cu Moscova, Parisul şi Berlinul, pentru ”a se pune capăt războiului” cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

O serie de reuniuni la nivel înalt, săptămâna aceasta, între occidentali şi ruşi, nu au condus, în acest stadu, la o îndepărtare a riscului unui nou război în Ucraina.

Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi Ucraina acuză Rusia de faptul că a desfăşurat aproape 100.000 de militari la frontiera ruso-ucraineană în vederea unei eventuale invazii a Ucrainei.

Moscova dezminte că ar intenţiona acest lucru şi dă asigurări că vrea să se apere de o poziţie tot maiameninţătoare a NATO la uşa sa.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here