Autoritățile din China au găsit în casa unui înalt oficial chinez, fost primar și fost secretar al Partidului Comunist Chinez, o adevărată comoară, mai exact 13,5 tone de aur, sub formă de lingouri. Oficialul chinez mai avea și în jur de 30 de miliarde de lire sterline notează Daily Mail.

Un influent oficial comunist din China este suspectat că a primit mită 13,5 tone de aur. Descoperirea a fost făcută în urma unor percheziții la domiciliul acestuia. Valoarea aurului ar fi în jur de 520 de milioane de lire sterline, scrie sursa citată. Pe lângă aur, inspectorii au descoperit și 268 miliarde de yuani (30 de miliarde de lire sterline) în conturile bărbatului, bani proveniți cel mai probabil din mită, potrivit rapoartelor. De asemenea, se crede că Zhang Qi ar fi primit și mai multe vile de lux, drept mită. 

În urma perchezițiilor au apărut imagini cu lingourile de aur descoperite în casa lui Zhang Qi, însă clipul și multe dintre știrile despre percheziții au fost cenzurate în China. Filmul care circulă pe Twitter arată o persoană care numără grămezile de lingouri de aur dintr-o cameră, despre care se crede că se află în locuința luxoasă a domnului Zhang.

Funcționarul în vârstă de 58 de ani din Haikou a fost arestat și este cercetat. Dacă informațiile se dovedesc reale, Zhang Qi ar fi cel mai bogat om din China, mai scrie sursa citată.

Zhang Qi a fost secretarul Comitetului Partidului Comunist din Haikou , capitala provinciei Hainan, cu o populație de aproximativ nouă milioane de oameni. Qi avea o putere egală cu cea a primarului orașului, conform clasamentului oficialilor partidului comunist chinez. 

Zhang Qi a fost, de asemenea, membru al Comitetului permanent al provinciei Hainan. În urma anchetelor care au dezvăluit averea sa colosală, a fost demis din ambele funcții, de Comisia de disciplină a Comitetului Central al Partidului Comunist din China.

Dacă presupusele acte de corupție ale lui Zhang Qi se vor dovedi reale și valoarea averii sale va fi confirmată, ar deveni cel mai bogat chinez, mai bogat decât Jack Ma, cel mai bogat bărbat din China, care are o avere de de 37 de miliarde de dolari (30 de miliarde de lire sterline), potrivit Forbes. 

Zhang Qi s-a născut în provincia Anhui din estul Chinei și s-a alăturat Partidului Comunist Chinez în 1983. 

Înainte de a accede la putere în Haikou, el a ocupat funcția de viceprimar al orașului Sanya și primarul Danzhou. Ambele orașe se află în provincia Hainan.

Președintele chinez Xi Jinping a lansat o campanie dură împotriva corupției de când a preluat funcția în 2012. 

Statisticile arată că cel puțin 53 de oficiali au fost prinși, în China, primind peste 100 de milioane de yuani (11 milioane de lire sterline) mită, în ultimii șapte ani.  

Domnul Zhang este cel de-al 17-lea oficial de rang înalt care a fost cercetat pentru corupție în China de la începutul anului, potrivit presei chineze. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here