Ministrul Economiei din Franța: Coronavirusul schimbă regulile jocului privind globalizarea

Inquam Photos / Octav Ganea

Coronavirusul este un „game changer”, un eveniment care schimbă regulile jocului în economia mondializării, a afirmat marţi la Atena ministrul francez al economiei şi finanţelor, Bruno Le Maire, citat de AFP, transmite Agerpres.

„Noi trebuie să tragem toate consecinţele” şi „din acest punct de vedere, epidemia de coronavirus este un «game changer» în mondializare”, a declarat ministrul francez în finalul unei întâlniri cu omologul său grec, Christos Staikouras.

El a subliniat „necesitatea imperativă de a relocaliza un anumit număr de activităţi şi de a fi mai independenţi pe un anumit număr de lanţuri de producţie”.

Problema lanțurilor de aprovizionare industrială

Ministrul francez, care a făcut o escală la Atena venind de la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite, EAU), a explicat că coronavirusul „va avea un impact asupra creşterii mondiale şi asupra creşterii în Europa prin două canale de difuzare”.

Turismul constituie un prim canal, potrivit lui, Franţa numărând „peste 2,5 milioane de turişti chinezi în fiecare an, ceea ce reprezintă o parte importantă a turismului în Franţa”.

„Al doilea canal de difuzare – cel mai important şi cel mai preocupant – este problema lanţurilor de aprovizionare industrială”, a precizat el, evocând în special „industria de automobile” şi „sectorul sănătăţii”.

„Suntem foarte dependenţi de aprovizionarea din China şi faptul că în China a încetinit totul a avut un impact direct asupra posibilităţilor de aprovizionare a industriei”, a adăugat el.

Referitor la sectorul sănătăţii şi medicamentelor, „nu putem continua să depindem în proporţie de 80% sau de 85% de substanţele active pentru medicamente care sunt produse în China, acest lucru ar fi iresponsabil şi nejustificat”, a subliniat Bruno Le Maire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here