Mai mulți senatori din grupul PSD au declarat pentru Europa Liberă că nu doresc să voteze pentru instalarea lui Teodor Meleșcanu în fruntea Senatului dacă acesta nu demonstreză că are alături de el și alți membri ALDE. Senatorii i-au cerut garanții Vioricăi Dăncilă că Meleșcanu nu vine singur.

Grupul PSD din Senat are majoritatea necesară, 69 de voturi, pentru a-și impune candidatul pentru șefia instituției, fără a avea nevoie de sprijinul celor de la ALDE. Premierul Viorica Dăncilă a venit totuși în fața senatorilor social-democrați și le-a cerut susținerea expresă pentru Teodor Meleșcanu, senator ALDE.

Când a venit în fața noastră, Dăncilă ne-a spus că Meleșcanu vine alături de noi cu un grup din ALDE. Nu a dat mai multe detalii, dar a vorbit clar de un grup. După ultimele două zile, acest grup nu a apărut, nu am văzut cine e alături de Meleșcanu. Dimpotrivă, am văzut două ședințe ale ALDE, în care Meleșcanu a fost lăsat singur. Așteptăm ca până săptămâna viitoare să vedem cine vine alături de Meleșcanu, ca să fim siguri că nu îl votăm degeaba. Planul inițial era ca în ALDE să aibă loc o revoltă împotriva lui Tăriceanu și să se decidă menținerea la guvernare. Nu vedem că acest plan a reușit”, au declarat surse din grupul PSD pentru Europa Liberă.

Desemnarea lui Teodor Meleșcanu drept candidat din partea PSD a primit trei voturi împotrivă în cadrul grupului, dar mulți senatori spun că situația nu mai este ca în urmă cu două zile.

Împotriva lui Meleșcanu au votat Carmen Dan, Șerban Nicolae și Emanoil Savin. Șerban Nicolae a cerut să fie el candidatului PSD pentru șefia Senatului și i-a spus lui Dăncilă că această candidatură a lui Meleșcanu nu face bine PSD. Savin a fost mai exploziv și i-a spus lui Dăncilă în față: << e țeapă cu Meleșcanu! De ce punem în fruntea Senatului unul care a fost remaniat și a obținut în alegerile europarlamentare 4%? Nu îl votez pe Meleșcanu!>>. Carmen Dan a fost și ea împotrivă categoric”, au dezvăluit sursele citate dialogul din cadrul grupului PSD.

Starea de spirit a senatorilor PSD a devenit una mai tensionată după ce au văzut că Meleșcanu nu aduce oamenii promiși. Potrivit celor din grupul PSD, printre senatorii nemulțumiți sunt Paul Stănescu, Ecaterina Andronescu, Nicolae Moga și Ionuț Vulpescu.

Dacă totul era clar, noi îl puteam vota pe Meleșcanu de luni. Dar am amânat votul pentru că ceva nu a existat: senatorii ALDE. Sunt discuții în continuare în Camera Deputaților, unde există un nucleu de aproape 10 aleși, în frunte cu Marian Cucșa, care este nemulțumit de actuala stare din ALDE. Ei i-au reproșat lui Tăriceanu alianța cu ProRomânia și nu sunt de acord să colaboreze cu Victor Ponta. Acesta este grupul pe care mizăm să ni-l apropiem în Camera Deputaților. Până miercuri trebuie să îi vedem că vin alături de noi”, susțin cei din PSD.

Printre pesediști există și discuția menținerii lui Șerban Valeca în funcția de președinte interimar, dar ei recunosc că decizia finală aparține premierului Viorica Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here