Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Optsprezece elevi de la Şcoala 133 din Capitală au ajuns marţi la spitalele „Grigore Alexandrescu” şi „Marie Curie”, după ce au acuzat un disconfort respirator în urma procedurilor de igienizare efectuate în unitatea de învăţământ. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au decis, marţi, închiderea instituției de învățământ pentru trei zile, potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii. Cristian Zărescu, consilier al primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, a declarat că toată procedura a fost respectată în cazul igienizării de la Şcoala nr. 133, unde mai mulţi copii au acuzat disconfort respirator, unii ajungând la spital, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” se află 16 elevi, iar la „Marie Curie” – 2.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru, a declarat că starea celor 16 elevi care au venit la unitatea medicală este bună.

„Sunt în stare bună, nu sunt probleme. (…) Nu ştiu dacă vor rămâne internaţi, trebuie acordul părinţilor. Li s-au luat analize de sânge, dar deocamdată nu s-a depistat exact ce e”, a spus medicul.

Şi ceilalţi doi copii de la Spitalul ”Marie Curie” sunt în stare bună. „Doi copii au venit la noi. Vor rămâne sub observaţie 24 de ore”, a arătat managerul de la „Marie Curie”, Daniel Buzatu.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a trimis la Şcoala 133 o echipă de inspectori sanitari pentru a verifica situaţia care a dus la evacuarea unităţii de învăţământ.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov, la Şcoala 133 a fost şi un echipaj CBRN (apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară), care a constatat în urma măsurătorilor că nu au fost depăşite pragurile de alarmare.

*Inspectorii DSP au decis închiderea Școlii 

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au decis, marţi, închiderea Şcolii nr. 133 pentru trei zile, potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii.

„Urmare a primelor verificări, inspectorii DSPMB au luat ca primă măsură închiderea operativă a unităţii de învăţământ pe o durată de 72 de ore. Controlul DSPMB continuă, un raport va fi prezentat ministrului Sănătăţii”, se arată în informare.

Marţi, 18 elevi de la Şcoala 133 din Capitală au ajuns la spitalele „Grigore Alexandrescu” şi „Marie Curie”, după ce au acuzat un disconfort respirator în urma procedurilor de igienizare efectuate în unitatea de învăţământ.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov (ISUBIF) a anunţat că la ora 14,28 a fost anunţat prin 112 faptul că la Şcoala nr. 133 din Sectorul 4 sunt mai mulţi copii care prezintă durere de cap, care ar putea fi provocată de inhalarea unui gaz.

La şcoală au fost trimise două autospeciale de stingere, opt ambulanţe SMURD tip B, o unitate de terapie intensivă mobilă (ambulanţa SMURD tip C), o ATPVM (autospecială pentru transport personal şi victime multiple), o autospecială DSM (Director Salvări Medicale) din cadrul UPU-SMURD Floreasca, o autospecială pentru cercetare CBRN, trei ambulanţe din cadrul SABIF.

„După evaluarea situaţiei, având în vedere numărul tot mai mare de solicitări pentru acordarea asistenţei medicale, a fost luată decizia de evacuare a tuturor copiilor din sălile de clasă şi deschiderea ferestrelor pentru ventilare. La momentul anunţării evenimentului, în incinta unităţii de învăţământ se aflau peste 500 de elevi”, menţionează ISUBIF.

Echipajul CBRN (apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară) a efectuat măsurători în întreaga clădire, în urma cărora s-a constatat faptul că nu au fost depăşite pragurile de alarmare în ceea ce priveşte componentele aerului.

Echipajele medicale au evaluat 23 de copii – 18 dintre aceştia au fost transportaţi la spitale în stare de conştienţă pentru investigaţii suplimentare, iar cinci au refuzat, precizează ISUBIF. 

*Consilierul primarului Sectorului 4 susține că procedura igienizării a fost respectată

Cristian Zărescu, consilier al primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, a declarat că toată procedura a fost respectată în cazul igienizării de la Şcoala nr. 133, unde mai mulţi copii au acuzat disconfort respirator, unii ajungând la spital.

„Toată procedura a fost respectată, s-a aşteptat şase ore, aşa cum se spune (…), toată procedura a fost respectată, ca dovadă că elevii din tura de dimineaţă nu au avut nicio problemă”, a spus Zărescu într-o declaraţie de presă.

El a precizat că igienizarea a avut loc luni seară, începând cu ora 19,00.

„Cu siguranţă, firma, când a terminat de făcut această dezinsecţie, a lăsat şi un proces verbal, pe care cu siguranţă noi îl avem şi în care sunt trecute acolo toate măsurile pe care cei din conducerea şcolii trebuie să le ia, astfel încât copiii să nu fie puşi în pericol. Pe de altă parte, nu e prima astfel de acţiune care are loc într-o unitate de învăţământ. Chiar directoarea ne spunea că nu e prima dată când se întâmplă din cauza gripei să fie realizate astfel de dezinsecţii, niciodată nu au mai fost probleme (…) Colegii de la pompieri au realizat teste în toate clasele şi nu a fost găsită nicio problemă din punct de vedere al depăşirii unor norme normale. Deci, practic nu a fost descoperită problema pentru care copiii s-ar fi putut simţi rău”, a afirmat Zărescu.

Potrivit acestuia, intervenţia firmei a fost făcută în urma solicitării unităţii de învăţământ.

„Este o procedură standard în astfel de situaţii. Ni se solicită nouă, la Primărie, o astfel de acţiune, iar noi solicităm societăţilor care au contract cu noi pentru a desfăşura astfel de activităţi. Ulterior, societatea care se ocupă de astfel de activităţi ia legătura direct cu unitatea şcolară. Asta s-a întâmplat aseară (…). Dimineaţa nu a fost nicio problemă, s-a făcut curăţenie, tura de dimineaţă nu a avut nicio problemă, adică toţi copiii care au învăţat în şcoală de dimineaţă nu au avut nicio problemă. Câţiva elevi de la tura de după-amiază, care au început la ora 12,00, au spus că au ceva simptome, că îi ustură în gât şi îi doare capul”, a mai declarat Zărescu.

El a menţionat că Primăria Sectorului 4 a ajutat cu poliţişti locali şi cu angajaţii Direcţiei de Învăţământ pentru evacuarea copiilor.

Întrebat de jurnalişti dacă firma nu putea interveni în weekend, Zărescu a răspuns că, dacă luni conducerea şcolii a decis că are nevoie de o astfel de operaţiune, nu se putea aştepta până în weekend.

Marţi, 18 elevi de la Şcoala 133 au ajuns la Spitalele „Grigore Alexandrescu” şi „Marie Curie” după ce au acuzat un disconfort respirator în urma procedurilor de igienizare efectuate în unitatea de învăţământ. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here