Starship, naveta care va duce oamenii pe Lună, Marte și mai departe

Starship este cea mai nouă creație a SpaceX, compania spațială fondată de Elon Musk. Este o navetă cosmică revoluționară – va putea transporta 100 de tone de cargo pe Lună sau pe Marte, sau 100 de pasageri în misiuni interplanetare lungi, până la Saturn.

Image
Starship pe Saturn

Visul lui Elon Musk este ca omenirea să se extindă și pe alte planete, iar Starship va ajuta la împlinirea lui.

Starship a fost prezentată chiar de Musk, la baza SpaceX din Texas. Miliardarul sud-african a stat în fața variantei 1, primul prototip funcțional al vehiculului spațial.

În această formă, Spaceship are 50 de metri înălțime și va fi capabilă doar de zboruri suborbitale. Pentru a ajunge pe orbită, naveta va avea nevoie de „Super Heavy”, un propulsor auxiliar detașabil și reutilizabil, care va fi atașat începând cu varianta 3 sau 4. Împreună, cele două părți vor forma o rachetă de 112 metri, cea mai puternică din istoria, numită BFR (oficial, Big Falcon Rocket; neoficial, Big F*cking Rocket.)

Elon Musk a afirmat că primele zboruri suborbitale cu varianta 1 vor avea loc în două luni. Iar primele zboruri pe orbită vor avea loc în circa șase luni. Rachetele vor fi construite la ambele baze SpaceX, din Texas și Florida, iar ritmul este unul extrem de alert, fără precedent pentru industria spațială, s-a lăudat miliardarul.

Fondatorul SpaceX vrea ca toate eforturile să se concentreze pe găsirea celei mai scurte căi către construirea unui oraș autosuficient pe Marte. Pe Lună ar putea fi doar o bază de cercetare, așa cum sunt in Antarctica, dacă oamenii nu vor să se mute pe satelitul natural al Pământului.

Image
Baza lunară

Starship va putea fi alimentată pe orbită

Partea cu adevărat revoluționară a Starship este că va putea fi realimentată pe orbită. În prezent, cea mai mare parte a masei la lansare a unei rachete o reprezintă combustibilul necesar pentru a scăpa de gravitația Pământului. De asemenea, trebuie avut la bord și tot combustibilul necesar misiunii. Așa rămâne puțin spațiu pentru oameni și marfă.

Image
Realimentarea în spațiu

Dar Starship nu va avea aceleași îngrijorări. După ce va fi pusă pe orbită de Super Heavy, va aștepta să fie realimentată de o altă navetă, tot o variantă de Starship. Astfel va primi carburantul de care are nevoie pentru călătorii interplanetare. De asemenea, va exista mai mult spațiu pentru marfă și echipaj, asta va scădea și costurile misiunilor.

Super Heavy, propulsorul auxiliar reutilizabil, este necesar doar pentru a decola de pe Pământ, a spus Musk. Pentru zborul în spațiu și pentru a pleca de pe alte planete, cum ar fi Luna sau Marte, cele șase motoare ale Starship sunt suficiente. Totuși, în cazul în care nava își începe misiunea de pe alte corpuri cerești, este necesar ca bazele de acolo să fabrice propriul combustibil, adică un amestec de metan și oxigen lichid.

Image
Starship pe Marte

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here