A început primul război cibernetic mondial

Colectivul de activiști online Anonymous și-a construit o reputație de a fi o forță influentă, capabilă să provoace corporații globale, secte autoritare, organizații teroriste internaționale și chiar guverne. Și în special, pe președintele Rusiei, căruia i-au declarat război a doua zi după începerea invaziei Ucrainei. Cine sunt ”Anonimii”, ale cui interese reprezintă și au într-adevăr impactul contat pe frontul cibernetic?

Timp de câțiva ani, Anonymous a mărturisit o serie de atacuri cibernetice la scară largă care vizează dereglementarea spațiului cibernetic, demonopolizarea dictaturii financiare a guvernelor și demascarea liderilor terorismului global, scrie onet.pl.

Comunitatea Anonymous este atât de constant anarhistă încât nu are nicio structură verticală de guvernare. Este un colectiv descentralizat de „hacktiviști” (de la ”Hack” și ”activist”) care cooperează între ei în cadrul unor acțiuni individuale, pe care le numesc operațiuni. Singurul lucru care leagă toate manifestările activității lor cunoscute astăzi este masca lui Guy Fawkes, membru al unui grup de conspiratori care, la 5 noiembrie 1605, a efectuat un atac fără succes asupra clădirii Parlamentului Britanic.

Acest personaj a fost popularizat de benzile desenate ”V for vendetta” de Alan Moore și David Lloyd, iar adaptarea sa ulterioară regizată de James McTeigue. Eroul său, V, se luptă cu regimul totalitar, neofascist instaurat în Marea Britanie, folosind metodele terorii clasice.

Masca Guy Fawkes a devenit un simbol popular al protestului nu numai în spațiul cibernetic. A fost folosit și în timpul Primăverii arabe din 2010-2012, al revoltei anarhiste de stânga, sub sloganul Ocupați Wall Street, în 2011, dar și al protestelor de la Hong Kong în 2019-2020. De-a lungul timpului, Anonymous și simbolul lor au devenit un fel de franciză pentru toate mișcările împotriva restrângerii libertăților civile.

*Terorism fără sânge

Ideea Anonymous ca un colectiv de indivizi fără nume care lucrează cu un scop comun vine de la portalul online 4chan, ai cărui utilizatori au putut posta anonim. Administratorii săi, în 2004, au etichetat tot acest conținut ca „Anonim”, iar comunitatea 4chanow a reacționat cu glume că „Anonim” era un singur utilizator.

Prima campanie pe internet a hackerilor care s-au identificat drept Anonimi a lovit Biserica Scientologiei în 2008, despre care credeau că folosea internetul pentru a-și spăla brutal creierul adepților. Și-au ocupat linia telefonică, au trimis așa-zisa faxuri negre (fără conținut, dar cu consum de cerneală în dispozitivele receptoare) și au efectuat atacuri DDoS constând în generarea continuă, în masă, de solicitări de acces la pagină, ceea ce provoacă supraîncărcarea acesteia, eșecuri de găzduire și în final o blocare completă.

În 2010, WikiLeaks a început să publice documente confidențiale despre războiul Irak-Afganistan, precum și corespondență de la politicieni și diplomați, ceea ce a dus la un scandal internațional. Guvernele occidentale au încercat să exercite presiuni ordonând blocarea donațiilor către WikiLeaks.

Anonymous a văzut acest lucru ca pe o încălcare a fundamentelor democrației și a accesului la informații semnificative din punct de vedere social. Din acest motiv, au lansat atacuri DDoS împotriva sistemelor de plată Mastercard, Visa și PayPal. Acesta din urmă a cedat și a refuzat să blocheze fondurile WikiLeaks, deși contul a rămas blocat de bănci. Atacul a demonstrat capacitățile globale ale comunității de ”hacktiviști”.

În timpul Primăverii arabe din 2011, Anonymous a contribuit la combaterea cenzurii  serviciilor guvernamentale arabe pe internet, iar mai târziu a spart 485 de site-uri web din mass-media de stat chineze, ca un protest împotriva represiunii asupra uigurilor.

În 2012, la Washington și Londra a avut loc primul marș al măștilor „Against All Evil” Million Mask, la care putea participa oricine, dacă purta masca Guy Fawkes. Din acel moment a început să se asocieze colectivul Anonymous cu imaginea sa, cu care au început să se identifice diverse grupuri de protest anarho-sindicalist.

Anonymous a susținut și chestiuni minore de natură locală. În 2013, un ”hacktivist” a făcut publicitate violului unui adolescent de către doi jucători de la o echipă de fotbal a școlii din Ohio. L-a șantajat pe administratorul paginii echipei și a postat corespondență privată și tweet-uri șterse de membrii echipei în care își bateau joc de victimă. Datorită implicării sale, autorii au fost condamnați, dar hacktivistul însuși nu a scăpat de închisoare.

După 24 februarie 2022, atenția Anonymous a fost atrasă de Vladimir Putin.

*Anonymous împotriva FSB-ului

În a treia zi de război, Anonymous a lansat un videoclip în care promitea că vor răspunde agresiunii Rusiei în Ucraina prin război cibernetic, în special distrugerea portofelelor electronice de către deținătorii ruși de carduri bancare, dacă aceștia nu au răspuns la protestele împotriva războiului. Fondurile lor urmau să fie transferate forțelor armate ucrainene. După cum a fost prezis, a fost doar o cacealma, dar sute de mii de ruși au intrat în băncile din marile orașe și și-au retras activele, lovind puternic sistemul bancar și provocând panică pe piața valutară.

Au fost efectuate atacuri DDoS și asupra serviciilor mass-media de la Kremlin, inclusiv site-ul web al canalului internațional RT (fostul Russia Today), care a prezentat pe scurt atacuri cu bombă asupra orașelor ucrainene și alte crime comise de ruși în Ucraina. Au fost publicate și datele personale ale câtorva zeci de angajați ai Ministerului Apărării al Federației Ruse, împreună cu numerele lor de telefon.

Pe 28 februarie, Anonymous a atacat benzinăriile din Rusia. Ca urmare a hack-ului, pe ecranele stațiilor de alimentare a apărut sloganul „Slava Ukrajini, herojam slava”. Pe 10 martie, aceștia au pătruns în baza de date a Roskomnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere în Comunicații, Tehnologia Informației și Comunicații de Masă, responsabil cu blocarea resurselor electronice și a rețelelor sociale. La fel s-a întâmplat și a doua zi cu 20 de terabytes de fișiere de pe serverele filialei germane a corporației de stat Rosneft, al cărei președinte al consiliului de administrație era fostul cancelar Gerhard Schröder (și care a demisionat abia pe 21 mai).

Până și președintele Putin a fost atacat. Hackerii au schimbat locația iahtului lui în sistemul internațional de identificare AIS, precum și utilizarea oficială a acestuia. Drept urmare, întreaga lume a văzut că iahtul, care a fost redenumit „FCKPTN” în sistem, s-ar fi scufundat lângă Insula Șerpilor, de pe care infamul crucișător „Moscova” a fost trimis de garnizoana de frontieră ucraineană la o adresă ”cunoscută”.

În cele din urmă, Anonymous și-a anunțat propria „operațiune specială” împotriva grupului rus de hackeri Killnet. Hactiviștii spun că adresele de e-mail și parolele membrilor Killnet au fost piratate și făcute publice pentru a le dezvălui identitățile și a preveni activitatea lor. Este dificil să verifici aceste informații. Un blogger cu porecla eTorus, popular în comunitatea IT, asigură că a reușit să viziteze câteva adrese și parole pe Facebook și VKontakte (cea mai populară rețea de socializare din Rusia) și a declarat că majoritatea participanților la grupul cibernetic Killnet sunt adolescenți. 

„Sunt în mare parte criminali cibernetici medii. Ei creează clone de site-uri web, inclusiv în zona comerțului electronic, fură bani de pe cardurile bancare ale pensionarilor, șantajează companiile prin furtul de date etc. După ceva timp cad în mâinile FSB, unde sunt folosiți pentru operațiuni speciale hibride „- a spus un expert rămas anonim al Ministerului Transformării Digitale al Ucrainei. Hackerii Killnet susțin pe canalul lor Telegram că Anonymous a publicat date false. 

Pe 16 mai, Killnet a anunțat „primul război cibernetic din lume”, promițând că va elimina guvernele țărilor „ostile” și grupurile de hackeri „pro-fasciste”. Pe 21 mai, Anonymous a acceptat provocarea și a declarat un război de represalii.

*Armată cibernetică 

Nici măcar războiul din Ucraina nu a transformat Anonymous într-o organizație integrată. Dale Beran în revista lunară „The Atlantic” i-a comparat cu un steag pirat care poate fi atârnat pe un catarg împotriva oricărui adversar.

Expertul ucrainean în securitate cibernetică Kostantyn Korsun este de acord: „Ceea ce înțelegem prin soldați cibernetici există doar în sistemul Pentagonului (NSA), deși sectorul IT privat cooperează activ cu agențiile de informații din multe țări, inclusiv Regatul Unit. Și cu siguranță Anonymous nu poate fi asociat cu acestea.”

Cel mai mare competitor al NSA este China, dar aici nici nu există filiale cibernetice în sensul strict al cuvântului. Rusia, în ciuda PR-ului său nebun, este puțin probabil să fie printre cele mai puternice cinci armate cibernetice din lume, spre deosebire de Israel, declară un specialist în securitatea cibernetică a Băncii Naționale a Ucrainei. „Anonymus ar putea fi oricine – soldați profesioniști sau ofițeri de informații, voluntari și doar hackeri”, a adăugat Korsun.

Anonymous folosesc mijloace destul de primitive în activitățile lor, departe de tehnologia războiului cibernetic. Cel mai adesea, acestea sunt simple atacuri DDoS, ceea ce demonstrează că axa vertebrală a mișcării este formată mai degrabă din amatori ambițioși decât din adevărați subversivi cibernetici. Cu toate acestea, potrivit lui Korsun, rolul lor în rezistența organizată la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu trebuie subestimat. „Cea mai eficientă acțiune a hacktiviștilor este demascarea ipocriziei marilor corporații străine care, în ciuda sancțiunilor și a riscului de a-și pierde reputația, continuă să își desfășoare activitatea în Rusia, susținând bugetul mașinii militare ruse cu taxe”, spune expertul.

Este semnificativă și contribuția Anonymous la criptare și blocarea accesului la cea mai mare găzduire video a Rusiei, RuTube, care și-a reluat operațiunile abia după câteva săptămâni, și, mai mult, se pare, nu pentru mult timp.

Astfel, în războiul mondial se ivește un alt front împotriva neoimperialismului rus și a terorismului nuclear de la Kremlin: sabotajul cibernetic. Nesistematic și nesistemic, este capabil să pătrundă acolo unde operează cortina de oțel a propagandei de la Kremlin și a cenzurii mass-media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here