A murit Ioan Onisei, directorul Teatrului Național

Ioan Onisei, directorul general interimar al Teatrului Național, a murit la vârsta de 68 de ani, a anunțat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

”Acum am primit o veste tristă, una din prea multele care au venit din lumea culturii în ultima vreme… Ioan Onisei, directorul general interimar al Teatrului Național, a plecat dintre noi”, a scris Romașcanu pe Facebook.

”Jurist de profesie a fost un mare susținător al culturii în diversele poziții pe care, cu onoare, le-a ocupat: deputat, vicepreședintele CNA, director general adjunct al TNB de peste 7 ani. A participat, cu discreție și profesionalism, la succesele TNB, fiind umbra ubicuă a altui mare dispărut, Ion Caramitru”, a mai spus ministrul Culturii.

Onisei a preluat conducerea Teatrului Național după ce fostul director general, Ion Caramitru, a murit în septembrie 2021.

Ioan Onisei s-a născut la 4 ianuarie 1954, la Piatra Neamţ, notează tnb.ro.

În 1978, a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, Secţia Ştiinţe Administrative.

A ocupat funcţiile de: jurist la Consiliul Popular Judeţean Neamţ (1978-1989); director al Direcţiei Administrative Locale a Primăriei Neamţ (februarie – septembrie 1990); consilier al prefectului (septembrie 1990); consilier în cadrul Consiliului Local Piatra Neamţ (februarie 1992).

În intervalul aprilie 1992 şi iunie 1996, a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. În paralel, în noiembrie 1993 a fost secretar general al Asociaţiei Preşedinţilor Consiliilor Judeţene, iar în ianuarie 1994 a deţinut funcţia de preşedinte al Delegaţiei României la Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei.

Între octombrie 1994 şi decembrie 1996 a fost membru în Comisia Consiliului Europei pentru studiul democraţiei locale în Republica Moldova; raportor la „Cartea Europeană a regiunilor montane” în cadrul Conferinţei Internaţionale „Euromontana” de la Cracovia, în septembrie 1995; membru al Comisiei de organizare şi raportor la prima Conferinţă Europeană asupra Cooperării Economice Regionale Est – Vest din ianuarie 1996; membru în colectivul de redactare al proiectului de modificare a legii Administraţiei Publice Locale; membru în Comisia Permanentă a Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei; expert în Comisia Consiliului Europei privind urmărirea aplicării „Cartei Europene a Autonomiei Locale”.

Ioan Onisei a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii între ianuarie 1997 şi februarie 1998. Din februarie până în aprilie 1998, a fost consilier în cadrul Comisiei pentru Cultură a Senatului României.

Între lunile aprilie şi decembrie 1999, a ocupat poziţia de subsecretar de Stat la Departamentul pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României. A fost secretar de stat la Ministerul Funcţiei Publice, între decembrie 1999 şi decembrie 2000.

A fost ales deputat de Neamţ pe listele Partidului Democrat în legislatura 2000-2004. A fost membru al Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă; membru al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei; membru al Comisiei parlamentare pentru însemne, distincţii şi decoraţii; membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, potrivit cdep.ro.

Între ianuarie 2005 şi ianuarie 2007, a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor.

Membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului între 22 ianuarie 2007 şi 22 decembrie 2012. A deţinut funcţia de vicepreşedinte al CNA începând cu 20 ianuarie 2009 şi până la 22 decembrie 2010.

Între 2013 şi 2014, a lucrat ca expert consultant în management cultural, audiovizual, cinematografie şi drepturi de autor la firma de consultanţă Real Management Ideas Consulting SRL.

Între ianuarie 2012 şi ianuarie 2013, a fost consultant/consilier al ministrului Culturii, iar între ianuarie 2013 şi ianuarie 2014 a fost expert din partea Ministerului Culturii în comisii de evaluare a activităţii managerilor din instituţiile publice de cultură aflate în subordinea ministerului.

La 22 decembrie 2014, a devenit director general adjunct al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, conform tnb.ro.

În septembrie 2021, a devenit director general interimar al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here