A murit scriitorul conspiraționist Pavel Coruț, fost ofițer de contrainformații militare

Scriitorul Pavel Coruț, 72 de ani, fost ofițer de contrainformații în Armata Română, autor al multor cărți controversate în anii de după Revoluție, a murit.

Pavel Coruț s-a făcut remarcat cu romane precum seria “Octogonul,” „Quinta spartă” sau „Fulgerul albastru”. A promovat un naționalism agresiv, susținut cu teorii protocroniste extragavante și fost printre primii scriitori post-1989 care a propus glorificarea trecutului “dacic”, în paralel cu demonizarea tuturor religiilor.

Născut în 1949, în județul Iași, Pavel Coruț a fost ofițer de informații și de contrainformații. A ajuns până la gradul de colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române, în februarie 1990.

În același an, Nicolae Militaru, ministrul Apărării Naționale a României de atunci, decide trecerea lui Pavel Coruț în rezervă. După retragerea din activitatea militară, debutează ca jurnalist, preluând unul din numele personajelor din cărțile sale, pseudonimul de Paul Cernescu. Ulterior, a publicat peste 170 de cărți, romane de ficțiune, de non-ficțiune, de dragoste, motivaționale și de poezii.

Pavel Coruț a fost și un fervent promotor al teoriilor conspirației, în special a celor religioase, șocând de multe ori publicul și prin pozițiile sale anticreștine și antisemite.

Coruț a fost un invitat constant al postului OTV. În 2010, OTV a fost amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru acuzele pe care Coruț le-a adus Bisericii „iudeo-crestine” prin afirmatii precum „Biblia este o carte de mituri abominabile si mizerabile”, „Iisus nu este fiul lui Dumnezeu”.

Un alt personaj cunoscut pentru propagarea teoriilor conspiraționiste în spațiul public, Cătălin Berenghi, susține că Pavel Coruț a fost “exterminat.”

“Acum cateva ore a decedat Pavel Corut. Dumnezeu sa-l odihneasca! Exterminare a tuturor acelora care au facut si fac ceva pentru poporul nostru. Da stiu, pentru voi sunt coincidente”, a anuntat Cătălin Berenghi pe Facebook.

Alexandru Ofrim, conferențiar universitar la Universitatea București, a descris, în revista Dilema, terenul fertil care a făcut posibil succesul la public al unora dintre cărțile lui Coruț:

“Teoriile conspiraţioniste au ca obiect nu numai prezentul şi viitorul, ci şi trecutul. Oculta mondială ar ascunde adevăratul trecut istoric al omenirii. Astfel, a luat amploare un fel de istorie alternativă, paralelă cu istoria „oficială“. De cîţiva ani, fenomenul face ravagii şi la noi. Tracomania şi teoria „noi nu sîntem urmaşii Romei“ nu sînt noutăţi, ele datează de la sfîrşitul secolului al XIX-lea (Nicolae Densuşianu), relansate în anii ’80 de către unii istoricii de partid şi mediatizate de publicaţii precum Săptămîna şi Luceafărul. Audienţa teoriilor potrivit cărora romånii sînt urmaşii direcţi ai dacilor şi că vorbeau o limbă apropiată de cea latină era limitată la un grup restrîns de cercetători amatori. Acum, aceste ipoteze ne sînt livrate dintr-o perspectivă senzaţionalistă (precum documentarulDacii, adevăruri tulburătoare), numeroase site-uri specializate susţinînd că istoria ne-a fost furată, că masonii şi Illuminati nu doresc să cunoaştem ilustrul trecut dacic şi nici faptul că spaţiul nostru a fost cîndva Centrul Lumii, de unde s-au răspîndit civilizaţiile străvechi. În marea conspiraţie antiromânească s-ar afla implicat şi Vaticanul, în ale cărui arhive secrete se găsesc scrierile antice pierdute (intenţionat) despre daci. În Munţii Bucegi, sub Sfinx, ar fi fost descoperite imense spaţii subterane, ţinute secrete de guvern, la cererea organizaţiilor oculte mondiale. Mai mult decît atît, dacii ar fi fost creştini avant la lettre, prin monoteismul lor şi credinţa în nemurirea sufletului, idei zalmoxiene preluate apoi de evrei. La nivel de vulgarizare, cărţile lui Pavel Coruţ acreditează ideea că ar exista un fel de „masonerie“ românească, Octogonul, o societate ultrasecretă funcţionînd neîntrerupt de la preoţimea dacă a lui Deceneu pînă azi şi care ar fi asigurat supravieţuirea noastră ca popor în momentele dramatice ale istoriei. Sadoveanu sugerează ceva asemănător în Creanga de Aur. Acest scut ezoteric este imaginat în fel şi chip. Nu sînt puţini cei care cred că forţa Octogonului este cu noi, printre noi…”

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here