A sosit era dronelor. Ucraina a inaugurat un nou tip de război

„Forțele aeriene ucrainene au rezistat până acum în lupta pentru ceruri. Rusia continuă să se bazeze pe rachete pentru lovituri profunde pe teritoriul ucrainean, în timp ce apărătorii au reușit să contracareze spațiul aerian folosind drone”, scrie în The Spectator Seth Frantzman, autorul cărții „Drone Wars: Pioneers, Killing Machine, Artificial Intelligence and the Battle for the Future”.

<< Ucraina s-a dovedit un punct de cotitură în epoca războiului cu drone. Prima mare superputere de drone, Statele Unite, și-a folosit vehiculele aeriene fără pilot în locuri precum Afganistan, unde puțini luptători aveau tehnologia pentru a le doborî. Dar Ucraina nu folosește în primul rând drone pentru a vâna oameni, ținându-se zile întregi după țintele alese; mai degrabă, le folosește pentru a urmări vehiculele blindate rusești și coloanele de aprovizionare. Aceasta pare o strategie concepută special pentru Rusia. Teoria militară a Moscovei a fost întotdeauna aceea de a controla suficient teritoriu pentru a-și desfășura unitățile feroce de artilerie, folosind armura grea, în primul rând, pentru a apăra puterea de foc la distanță înainte de-a inițiat un asalt, după ce pozițiile inamice au fost aplatizate. Dronele au zdruncinat fundamental strategia rusă.

Kievul a aflat la prima mână valoarea acestei noi tehnologii militare în timpul invaziei din 2014 a estului Ucrainei. Când am vizitat linia frontului din Donbas în 2017, aveam un bâzâit neîncetat deasupra capului. Acestea erau în mare parte quadcoptere, la fel ca cele pe care le puteți cumpăra de pe rafturi, folosite în supravegherea la nivel scăzut pentru a dirija focul de artilerie. Moscova a reușit să folosească combinația de drone și artilerie pentru a menține forțele ucrainene să stea în ascunzișuri, incapabile de-a respinge forțele sponsorizate de Rusia.

Acum s-a schimbat foaia. Un grup de ucraineni pasionați de aeroplane a fost încorporat în statul major de la Kiev, folosindu-și cunoștințele despre aeronave controlate de la distanță cu un efect mortal. Potrivit unei estimări recente, Ucraina are peste o sută de drone, iar forțele armate folosesc cel puțin 13 tipuri diferite, inclusiv unele dezvoltate la nivel local. Ucraina a achiziționat și drona turcească Bayraktar TB2, capabilă să tragă patru rachete din trenul de rulare cu aripă fixă. În ciuda săptămânilor de război, Rusia pare că nu-i face față.

Forțele ucrainene au reușit să provoace tancurile rusești într-o măsură mult mai mare decât au crezut că este posibil majoritatea analiștilor militari. Combinația de rachete antitanc ieftine, dintre care multe au venit din Marea Britanie, și recunoașterea cu drone au făcut ca armura grea rusească să fie mult mai puțin eficientă. În mod evident, tancurile necesită o cantitate imensă de combustibil pentru a le menține în mișcare – asta înseamnă reaprovizionare regulată de la corpul logistic, ceea ce înseamnă, la rândul său, coridoare sigure între depozitele rusești și linia frontului. Asta nu s-a întâmplat. Acesta este un război de rezistență: ucrainenii sunt capabili să atace în spatele a ceea ce Rusia vede ca fiind prima linie. Tot ce au nevoie forțele ucrainene este un quadcopter ieftin, alimentat pe baterii, pentru a supraveghea câmpul de luptă, și un luptător bine plasat, cu o armă antitanc pe umăr, pentru a face praf un tanc rusesc care costă până la 3 milioane de lire sterline.

Și asta fără a lua în considerare dronele de atac, cum ar fi Bayraktar, care costă doar 750.000 de lire sterline. Drona turcească are avantajul unei vederi nocturne dezvoltate, de gradul NATO – cu mult superioară oricărei drone rusești –, care le permite să elimine armura Kremlinului în toiul nopții. Informațiile sugerează că centrele de comandă din Kiev lansează peste o sută de bombardamente în fiecare noapte.

Rusia nu pare să-și fi învățat lecția suficient de repede. Azerbaidjanul a folosit drone turcești cu un efect uriaș în timpul conflictului de anul trecut cu aliata Rusiei, Armenia, în problema Nagorno-Karabah. O combinație de drone furnizate de Israel și Ankara a oferit țării un fel de forță aeriană instantanee care a fost mult mai rentabilă decât încercarea de a achiziționa avioane moderne scumpe. Nu trebuie să antrenați sau să riscați viața piloților dacă investiți în drone, în special în dronele kamikaze în stil modern, care sunt folosite mai mult ca rachetele de croazieră pentru a lovi tancurile și sistemele de apărare aeriană. Baku a zdrobit armata Armeniei folosind drone, făcându-i pe unii să se întrebe dacă era tancului s-a încheiat.

Rusia, prin comparație, pare să nu aibă vreo dronă de atac proprie, deși intenționează să dezvolte așa ceva până în 2023. Ceea ce are este o flotă puternică de 2.000 de drone de recunoaștere utilizate în principal pentru stabilirea țintei, inclusiv seria Orlan de vehicule aeriene fără pilot, care pot costa până la 80.000 de lire sterline. Problema, totuși, pare să fie că Rusia s-a bazat pe tactici militare care sunt înrădăcinate în secolul al XX-lea; legiuni de tancuri și coloane de vehicule lovind orașele cu artilerie și rachete, fără să îmbrățișeze cele mai noi tehnologii. Rusia a avut suficient timp să investească în drone, așa cum au făcut Azerbaidjan și alte țări mai mici, dar s-a bazat pe vechii lauri. Armatele moderne trebuie să încorporeze drone în toate unitățile lor, de la mici drone tactice până la cele mai mari UAV-uri de supraveghere.

Sunt încă multe necunoscute despre succesul Ucrainei în privința dronelor. Câte Bayrtakar rămân în zbor și câte vehicule au fost distruse nu este încă clar. Washingtonul ar trebui să furnizeze Ucrainei noi drone kamikaze Switchblade, ceea ce ar putea oferi Kievului și mai multă putere de foc în aer.

Dar ceea ce este clar acum e că drona nu mai constituie în prezent rezervația câtorva țări avansate; sunt arma preferată pentru țările care au nevoie de o forță aeriană instantanee. A devenit praștia în proverbiala luptă dintre David și Goliat care are loc în Ucraina. Viitoarele armate vor trebui să investească masiv în aceste arme dacă vor să câștige.>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here