A treia femeie care ajunge președinta Parlamentului European

Sursa: Flickr

Conservatoarea malteză Roberta Metsola, desemnată de PPE, a fost aleasă preşeidntă a Parlamentului Euroean (PE) din primul tur, marţi, cu 485 de voturi, ca succesoare a italianului David Sassoli, relatează AFP, preluată de News.ro.

Alegerea candidatei desemnată de către Partdul Popular European (PPE) nu ridica îndoieli.

Potriivt unor acorduri încheiate în iulie 2019 între cele mai importante trei grupuri europarlamentare – creştin-democraţii din cadrul PPE, social-democraţii şi liberalii din cadrul Renew Europe -, acest ”top job” urma să fie deţinut mai întâi de social-democratul David Sassoli, care a decedat marţea trecută, şi să revină apoi dreptei europene, în a doua parte a mandatului.

Roberta Metsola, care a împlinit 43 de ani marţi, în ziua alegerii sale, devine a treia femeie preşedintă a Parlamentului European, după Simone Veil şi Nicole Fontaine.

Ea a avut trei contracandidaţi, pe naţionalistul conservator polonez Kosma Zlotowski, reprezentantul grupului conservatorilor şi reformiştilor europeni (ECR), pe spaniola Sira Rego, reprezentant stângii radicale şi pe Alice Kuhnke, un fost ministru al Culoturii şi Democraţiei în Suedia, reprezentanta Verzilor.

Edward Lucas, despre pericolul războiului în Ucraina: Avem două ghiduri clare pentru a înțelege gândirea lui Putin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here