A venit vremea coșmarului pentru Belarus. Ce „ofrandă” își dorește Putin de la Lukașenko

Autoritățile bieloruse susțin din nou că țara lor este amenințată de un atac. Adesea, declarațiile de acest gen se încheie cu un atac care are loc într-adevăr, dar de pe teritoriul Belarusului, scrie Novaia Gazeta.Europa (aici versiunile în rusă și engleză).

<< „Evaluarea a arătat că Occidentul lucrează la planuri de atac, considerând în mod direct Belarusul și Rusia ca fiind inamicul”, a afirmat ministrul bielorus al Apărării, Viktor Hrenin. Politicianul a deplâns, de asemenea, creșterea fără precedent a prezenței formațiunilor militare ale SUA și NATO în Europa de Est.

Novaia-Europa analizează mai îndeaproape cine pe cine ar putea ataca în zonă.

Plan sinucigaș

La începutul lunii octombrie, același Viktor Hrenin a vorbit despre desfășurarea de către Rusia și Belarus a unui grup comun de trupe pregătite pentru „sarcina de apărare armată a Uniunii Statale [o alianță între Rusia și Belarus – n.r.]”.

Potrivit ministrului, trupele au îndeplinit deja sarcini de serviciu într-un mod îmbunătățit. După ce armata rusă s-a retras din Herson, forțele rusești eliberate au fost desfășurate în bazele militare bieloruse.

Încă din vară, au existat zvonuri în rândul trupelor despre faptul că comandamentul plănuia să adune suficiente forțe pentru a putea cuceri orașele Luțk și Liov într-un atac decisiv, apoi să se deplaseze de-a lungul frontierei ucrainene, tăind rutele de aprovizionare cu arme din Occident.

Al doilea mare atac ar urma să fie asupra Kievului. În fanteziile comandanților ruși, succesul operațiunii l-ar face pe Volodimir Zelenski să se predea și să pună capăt războiului.

Un soldat rus care servește în prezent în orașul bielorus Hrodna confirmă informația despre faptul că Rusia acumulează trupe în Belarus:

„În unele unități militare, toate dotările și echipamentele au fost date rușilor. Bielorușii le furnizează provizii și echipament. Se înființează tabere de campanie.”

„Până la jumătatea lunii decembrie, militarii mobilizați vor fi fost repartizați aici, pentru a-și termina pregătirea. În total, peste 300.000 de soldați ar putea fi adunați aici. Există zvonuri că ofensiva este planificată pentru luna decembrie, când se va răci și pământul va îngheța. În același timp, există planuri de avansare spre [orașele] Sloviansk și Kramatorsk prin Bahmut.”

Potrivit sursei noastre, militarii ruși efectuează în mod constant recunoașteri și sunt conștienți de faptul că ucrainenii le vor face „o primire călduroasă”.

Armata ucraineană nu numai că și-a minat propriul teritoriu pe mai mulți kilometri, dar a ras majoritatea drumurilor cu ajutorul echipamentelor de construcții și inginerie.

„O ofensivă asupra punctelor de tragere pe termen lung prin mlaștini și păduri minate, sub focul artileriei, este o sinucidere”, își împărtășește opinia militarul rus.

„Mii de oameni vor muri pe loc. Au fost construite fortificații puternice de-a lungul graniței; au fost săpate șanțuri antitanc de trei metri lățime. Artileria ucraineană trage în toate direcțiile. Nu vom ajunge nici la [orașul] Kovel, nici la Kiev. Acest plan de atac este în mod clar vândut lui Putin ca și cum ar fi un alt blitzkrieg (război-fulger – n.r).”

Țintă falsă

Potrivit experților, Belarus nu va ataca prea curând. „În prezent, nu există suficienți militari ruși [pentru un atac] în Belarus și nu există semne de formare a unor forțe ofensive”, a declarat expertul militar israelian David Gendelman pentru Novaia-Europa. „Armata bielorusă nu este pregătită de luptă și ar putea fi, cel mult, un eșalon suplimentar pentru grupul de atac rusesc.”

Între timp, Aleksandr Lukașenko se pare că trebuie să facă tot felul de concesii lui Vladimir Putin. Din 2020, când protestele au fost puternic reprimate în Belarus, Lukașenko a continuat să izoleze Belarusul de lumea civilizată, devenind un ostatic al cooperării lui Putin.

„Lukașenko încearcă din nou să se elibereze de sub controlul [lui Putin] și dă indicații Occidentului. El dă semne că totul s-ar putea schimba în timpul unui moment mai puțin nefericit pe front pentru Rusia”, a explicat Stanislav Belkovski pentru Novaia-Europa.

„În plus, nu este văzut doar ca o persoană nefrecventabilă în desfășurarea negocierilor, ci și ca o marionetă care depinde complet de Rusia și care s-a implicat deja în război. Lukașenka însuși și-ar dori foarte mult să evite intrarea armatei bieloruse în război. Dar el va continua să lase trupele rusești să folosească teritoriul bielorus ca punct de sprijin. Cu toate acestea, conform informațiilor mele, Belarus nu are în prezent nicio grupare de armată pregătită de luptă care să poată avansa asupra Kievului sau să treacă la ofensivă și să taie Ucraina de Vest. Estimez că posibilitatea ca o astfel de ofensivă să aibă loc este mai mică de 50%. Cu toate acestea, Kremlinul trebuie să mențină constant aparențele că o astfel de amenințare este reală”, a subliniat expertul.

„Este o necesitate pentru ca o mare parte din forțele armate ucrainene, aproximativ 80.000 de oameni, să continue să fie desfășurată la granița cu Belarus și să nu lupte în estul și sudul țării. De asemenea, Belarusul este folosit ca platformă pentru lovituri cu rachete și bombe și pentru infiltrarea grupurilor de sabotaj.”

Potrivit lui Belkovski, toate diviziile pregătite de luptă ale armatei bieloruse sunt alcătuite în prezent din cel mult 30.000 de soldați și ofițeri instruiți. Calitativ, acest număr nu ar schimba nimic din punct de vedere militar. Bineînțeles, dacă situația de pe front se înrăutățește și mai mult, Putin va încerca să îl determine pe Lukașenko să pună acești soldați la treabă. Lukașenko va rezista până în ultimul moment posibil, știind că o astfel de decizie nu ar fi populară în rândul bielorușilor.

„Situația îmi amintește de 1944, când aliații Germaniei naziste au început să o abandoneze”, a adaugat Belkovski. „Putin, la fel ca Hitler atunci, va face tot ce poate pentru a-i aduce înapoi.”

„Înainte de septembrie, credeam că ideea ca Rusia să anexeze Belarusul era foarte neverosimilă. Dar, după ce trupele rusești au fost retrase din Herson, m-am gândit că Putin ar putea dori să compenseze astfel teritoriile ucrainene pierdute. Dar el nu va avea suficient timp pentru a face acest lucru. Nu există, deocamdată, suficiente resurse pentru a deschide un al doilea front. Cel mai probabil, ni se va arăta doar o altă aprofundare a integrării și faptul că Belarusul a fost îmbrățișat de Rusia cu o priză mai puternică decât de obicei.”

Nu va exista suficient timp și forță pentru o preluare totală. Cu cât Rusia rămâne mai mult timp împotmolită pe frontul ucrainean, cu atât este mai puțin probabil să existe încercări de a absorbi noi teritorii.

Belkovski este sigur că trupele poloneze și NATO nu vor intra oficial în Belarus. Alianța, condusă de SUA, susține ideea că nu există un război oficial cu Rusia.

Desfășurarea de trupe nu ar rezolva problema, creând în schimb dificultăți suplimentare sub forma unui nou loc de luptă. O astfel de bârfă, speculează Belkovski, este răspândită de Kremlin, cu sprijinul lui Lukașenko, pentru a continua șiretlicul pericolului venit din partea NATO.

„Este întotdeauna posibil să spunem că am fost atacați în loc să atacăm noi, că a trebuit să ne apărăm atacând”, a conchis Belkovski.>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here