Vicepreședintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raețchi, a afirmat azi că România are o mare oportunitate diplomatică, la anul, prin achiziționarea de avioane F-35. Raețchi a explicat că astfel, România poate să transmită SUA că suntem cel mai puternic pilon de pe flancul estic, alături de Polonia, în condițiile în care americanii “nu împart cu oricine” tehnologia F-35.

Elementul foarte pozitiv, care s-a întâmplat chiar ieri, este închiderea procesului de trecere dinspre tehnologia MIG către tehnologia F-16. România a făcut pasul și nu doar cumpărând niște avioane, că de asta procedura a fost atât de lungă, ci și pregătind piloții, lucru care este foarte scump și greu. Acest lucru s-a întâmplat ieri, când Parlamentul a aprobat achiziționarea a încă 5 aparate second-hand F-16, acum avem 17 în total. Avem o escadrilă completă care își poate asuma partea de poliție aeriană fără a mai cere masiv sprijinul aliaților pe teritoriul nostru, dar sigur că mai e nevoie”, a spus vicepreședintele Comisiei de Apărare, la Adevărul Live.

Ținta noastră reală pentru următorii 10 ani este F-35, avioane de ultima generație și practic F-16 second hand ne-a ajutat să pregătim piloții și să trecem către F-35. Un hangar pentru F-35 este extrem de scump, noi l-am făcut deja prin F-16, parțial, astfel încât costurile vor fi mult mai mici. Avem o oportunitate diplomatică extraordinară pentru noi în contextul tensiunilor dintre SUA și Turcia în contextul vânzărilor F-35.

Turcia, după cum știți, s-a orientat către acea variantă rusească antiaeriană F-400, ceea ce a dus la blocarea procesului de vânzare F-35 către Turcia, drept pentru care există oportunitatea ca România să spună suntem aici, suntem interesați deja am adoptat ideea că vrem să trecem către F-35 în următorii 10 ani, dar în contextul acestei crize diplomatice putem să grăbim cumva lucrurile obținând avantaje pentru industria de apărare”.

Miza este aceea de a aduce capabilități pentru crearea de locuri de muncă pentru români și care să păstreze o parte din banii mulți din retehnologizare pentru a fi folosiți în țară. E o oportunitate foarte bună să spunem americanilor – care oferă polonezilor 32 de aparate F-35, dându-le posibilitatea de a fabrica o serie de componente în țară – că și noi suntem, ca și polonezii, cei mai importanți piloni aici, că putem să formăm un continuu F-35 pe flancul estic și că putem să gestionăm aceste capabilități de modernizare. E posibil să intrăm și noi în programul F-35 de la anul, americanii și-au dat acordul, deci există dorința să împartă această tehnologie cu noi, pentru că nu o împart cu oricine, dacă e capturată e o mare problemă pentru ei, deci e un mare semn de încredere într-un aliat”, a mai afirmat Raețchi. .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here