VIDEO | Ce spuneau despre 10 august adepții teoriei loviturii de stat

Foto: INQUAM/Octav Ganea

În urmă cu un an, jurnaliști și comentatori politici apropiați de PSD catalogau protestul diasporei, din 10 august 2018, în cele mai variate feluri: „lovitură de palat”, „fâsâială”, iar Diaspora, o „mahala feisbuchistă”.

Pe scurt, un contorsionism de invective la adresa participanților și teorii ale conspirației care ținteau direct spre instituții ale statului și personaje celebre precum miliardarul George Soros.

Între timp, raportul, ținut la sertar de guvernarea PSD-ALDE, a fost desecretizat de Cabinetul Orban, iar o nouă lovitură din acest punct de vedere este acum în curs, după cum a anunțat ministrul de Interne, Ion Vela.

Elementele apărute deja în spațiul public, deși provin doar din raportul întocmit de Jandarmerie, pun în lumină dimensiunea aberantă și nota de propagandă a punctelor de vedere exprimate, imediat după violențele din 10 august de jurnaliștii și analiștii apropiați PSD.

Vocile propagandei: „De ce s-a oprit lovitura de stat?”

Așadar, la scurt timp după protestul din 10 august, jurnalistul Bogdan Chirieac declara la România TV că nu înțelege de ce a fost oprită lovitura de stat de la protestul din 10 august, spunând că din punctul lui de vedere este posibil ca organizatorii să fi știut de o viitoare lovitură de palat. 

„Începând cu 11 august îmi pun o întrebare retorică: De ce s-a oprit lovitura de stat? Am înțeles perfect că a existat ziua de 10 august. A fost pregătită din timp, mediatic, cu lansare, mesaje, absolut tot, cum se cuvine. De ce s-a oprit? Lucrurile mergeau bine. Pentru câteva lovituri ale jandarmilor, acestea opresc revoluția? Un posibil răspuns ar fi fiindcă știau că urmează o lovitură de palat. Acum și referitor la lovitura de palat, timpul lucrează în favoarea lui Liviu Dragnea. Lucrurile se înmoaie, încă nu s-au unit parlamentarii PSD anti-Dragnea din Cameră ca să îl schimbe de la președinție. Se merge fix pe formula clasică, formulă care a dat rezultate foarte bune în 2014-2015 și chiar 2016: mai desfacem niște dosare penale”, declara atunci Bogdan Chirieac, în emisiunea lui Lili Ruse, la România TV.

În schimb, unul dintre invitații permanenți din platourile Antenei 3, Mugur Ciuvică, și-a condimentat jignirile aduse protestatarilor din Piața Victoriei cu un exercițiu de analiză politică ratată. „Acest miting a fost neimportant. A fost o fâsâială de miting. Pentru manifestarea de anul trecut s-a investit foarte mult în transmiterea de mesaje violente. Acum a ieșit un mitinguț. Cam atâți oameni pot scoate în stradă #Rezist, fără banii lui Soros, și cele două partide de opoziție care se consideră pe un mare val de simpatie – PNL și USR. A fost sarcină de partid să meargă la protest”, spunea Ciuvică la vremea respectivă. 

Un alt text în nota PSD-Antena 3-RTV, pe tema 10 august, a fost livrat la cheie de Alina Mungiu-Pippidi, care denumea Diaspora „mahala feisbuchistă”.

Două pasaje din textul lui Pippidi:

 • „Faptul că manipularea ordinară a acestei mase jalnice, cert parte din identitatea noastră națională centenară, dar partea pe care aș prefera să o uităm, de către niște operatori ordinari din politică, servicii și mass media aferentă a putut atinge culmile pe care le vedem zilele astea e o consecință a unei realități asupra căreia avertizez de mult: prostirea sistematică a opiniei publice și izolarea deliberată a oricăror voci care îndeamnă la calm, rațiune, bună cuviință în relație cu adversarul politic și obiectivitate.”
 • „Nici mahalaua feisbuchistă, nici eventualii naivi care au crezut că nu e problemă dacă stau alături de Mălin Bot și Polițeanu cîtă vreme e pentru o cauză bună nu pot explica cum au ajuns să îi convoace un mercenar pesedist la salvat țara cu sloganul „Muie PSD”, cînd de fiecare dată cînd am bătut PSD cinstit și corect, în alegeri, am reușit apelînd la partea de sus, nu la cea de jos, a intelectului alegătorilor noștri.”

În emisiunea Oanei Stancu de la Antena 3, din data de 11 august 2018, jurnalistul Ion Cristoiu a dezbătut în direct cu moderatoarea, protestul care avusese loc cu o zi înainte.

Neputându-se abține nici de data asta, Cristoiu a injectat și el o doză de teoria conspirației:

 • Ion Cristoiu: În partea a doua protestului, de la 6 seara, nu mai era Diaspora, nu mai era nimic, nu am auzit… sub pretextul că e un miting al Diasporei, deci mai deosebit, s-a pus la cale această operațiune…
 • Oana Stancu: De ce spuneți că e o operațiune? E foarte grav cum îi spuneți și aștept explicațiile voastre. Am văzut în 2017 că exista un singur focar de violență, mulțimea pașnică…
 • Ion Cristoiu: În 2017, o singură dată, din prima mare demonstrație care a intrat în istorie cu telefoanele, nu a „beneficiat” de ultrași. Au venit la al doilea, al treilea protest, seara pe la 10. Atenție, ca și în anii 1990, mulțimea s-a desolidarizat de ei, televiziunile rețelei de la vremea respectivă s-au desolidarizat. Aseară, rețeaua de presă a încurajat aceste acțiuni, au numit-o revoluție. Provocările jandarmilor au început la ora 3, erau oameni care se apropiau de jandarmi, era clar o provocare.
 • Oana Stancu: Deci provocările împotriva jandarmilor vreți să spuneți.
 • Ion Cristoiu: Împotriva. Tema e următoare: îi provoci pe cei din forțele de ordine, care oricât au fi ei de calmi, dacă văd la un moment dat că începi să-i bați, răspund și ei. Ei exagerează sau poate nu exagerează și atunci are loc celebrul mort, care a fost și la Praga, care a fost în general. Se creează o emoție care dă naștere a doua zi unei demonstrații. Nu a fost mort aseară, dar au fost suficiente argumente pentru ca prin declarația lui Klaus Iohannis să se creeze acea emoție pe care, probabil, o vom vedea în seara asta (protestul din 11 august).
 • Oana Stancu: A represiunii din partea forțelor de ordine, domnule Cristoiu, despre asta vorbim, despre această emoție?
 • Ion Cristoiu: Nu, dacă în seara asta au loc aceleași provocări ale jandarmilor și aceleași violențe, atunci acesta este scenariu. Dacă în seara asta, oamenii vor să arate că ei nu sunt intimidați, atunci s-ar putea să fie vorba de mai mult de o cascadă de asemenea demonstrații susținute de președinte până cade guvernul.

Mircea Badea a comentat și el pe Facebook, folosind cuvinte obscene.

În 2012-2013, jurnaliștii Antena 3 luau apărarea străzii și condamnau acțiunile Jandarmeriei

În 2012-2013, pe vremea când mii de oameni ieșeau în stradă la primele manifestații mari din ultimii 20 de ani, unii jurnaliști Antena 3 condamnau acțiunile Jandarmeriei Române, luau apărarea tinerilor din stradă și nu considerau că agresiunile ultrașilor sunt o problemă.

Câteva exemple grăitoare:

 • Victor Ciutacu, într-un editorial pentru Jurnalul Național, despre implicarea galeriilor: „Și care-i problema? Ei nu sunt cetățeni români, n-au dreptul la protest?”.
 • Bogdan Chirieac: „Este o reacție profundă, populară care are la bază tineri, în general tinerii și oamenii educați. Umblă pe Facebook, se descurcă la computer”.
 • Mircea Badea posta pe blogul lui, despre protestele de atunci: „Jandarmii au fost abjecți! Odioși! Şi mă gândesc ce indignat am fost atunci când le-a tăiat C***l Suprem 25 la sută…. Dacă nemernicia ar durea, porcii astia s-ar tăvăli acum în chinuri. (…) Jandarmii au acționat excesiv de prostesc. Se comportă ca ultimele slugi trepanate. E concurs de tâmpenie între ‘oamenii legii’”.

Mircea Badea, într-o emisiune din 2012, despre cum acționează jandarmii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here