Afirmațiile jignitoare ale unui regizor sârb la adresa comunității românești din Voivodina determină o reacție fermă a Ambasadei României la Belgrad

Regizorului sârb Dragoslav Bokan a făcut afirmații jignitoare la adresa minorității românești din Serbia, notează ziare.com.

Acesta a declarat într-o emisiune (Pink TV, 29 noiembrie 2021):

Marinika Tepic este membru al unei minoritati nationale care uraste Serbia si poporul sarb, care a intrat la Canak, cand era tanara, in organizatia lui antisarbeasca, care a studiat limba romana si este din familie de romani, mama romanca, tata roman, a lucrat in organizatie romaneasca, si ea este inamicul nostru, ea este inamic national, nu numai ideologic si politic si trebuie sa definim ce trebuie sa apere statul sarb”.

Marinika Tepic (Cobanu) s-a născut într-o familie de etnie română în 1974 la Pancevo. A absolvit în 1995 limbile engleză și română la Facultatea de Filologie, Universitatea din Belgrad, iar în același an a început să predea limba engleză la școala primară din Pancevo. A fost jurnalist profesionist din 1997 până în 2009, scriind și reportând pentru Radio 021, Danas și publicația Libertatea în limba română. Tepic este, de asemenea, un luptător pentru drepturile omului și minorităților și a fost director adjunct al Consiliului Național pentru Descentralizare al Republicii Serbia.

 

 

În urma afirmațiilor, Ambasada României la Belgrad face următoarele precizări:

Ambasada României la Belgrad condamnă cu fermitate discursul urii la adresa minorității române din Republica Serbia, manipularea mediatică a apartenenței la această comunitate în scop politic și propagarea știrilor false la adresa românilor cetățeni sârbi prin catalogarea acestora drept ”inamici naționali”.

Aceste declarații aduc atingere principiilor de bună conviețuire și contribuției minorității române la bogăția culturală și dezvoltarea socio-economică a statului sârb. Un astfel de gest la adresa unei comunități care a dovedit loialitate față de statul sârb și are o contribuție pozitivă la atmosfera de conviețuire interetnică din Republica Serbia ar putea umbri relația de prietenie între România și Republica Serbia, care a avut întotdeauna drept liant cele două comunități etnice care trăiesc pe teritoriul celuilalt stat.

România și Serbia sunt state vecine, intr-o Europa a secolului XXI, unde contribuția unui cetățean la progresul si integrarea socială nu mai trebuie judecate funcție de apartenență sa etnică.

Totodată, Ambasada României la Belgrad își exprimă regretul și față de faptul că un post de televiziune cu acoperire națională a preluat ca atare aceste declarații, fără a sancționa atacurile la adresa etnicității unei persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here