Agitație la frontiera cu Turcia. Grecia își întărește la „maximum” paza la graniță în așteptarea unui val de refugiați sirieni

Grecia a anunţat vineri că şi-a întărit patrulele la frontiera cu Turcia, după anunţul acesteia că nu îi va împiedica pe migranţi să ajungă în Europa, transmite AFP. Totodată, premierul Boiko Borisov a informat că Bulgaria îşi sporeşte controalele la frontiera cu Turcia, potrivit Reuters, transmite Agerpres.

„Avem informaţii despre multă aglomeraţie… Ne întărim la maximum controlul la frontieră”, a declarat Borisov într-o reuniune a guvernului, adăugând că aranjează o convorbire prin telefon cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Grecia şi-a întărit la maximum paza frontierelor sale terestre şi maritime”, a declarat o sursă guvernamentală.

Conform unei surse din cadrul poliţiei, numărul patrulelor a fost dublat şi a fost lansat un apel la mobilizare în rândul forţelor acesteia. „Totul este sub control, nu există motive de îngrijorare”, a dat asigurări sursa respectivă, în timp ce o alta a afirmat că „supraveghem situaţia şi ne adaptăm forţele” corespunzător.

O sursă din cadrul armatei a declarat că în jur de 300 de migranţi au fost reperaţi de partea turcă a frontierei, în regiunea Evros (nord-est), dar că „această cifră nu iese din obişnuit”.

Context

Un responsabil turc de rang înalt a afirmat vineri dimineaţă că Ankara nu îi va mai împiedica pe migranţii care încearcă să ajungă în Europa să treacă frontiera.

Declaraţia a fost făcută la scurt timp după ce cel puţin 33 de militari turci au fost ucişi în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei în cursul unor lovituri aeriene atribuite de Ankara regimului de la Damasc, susţinut militar de Rusia.

„După evoluţiile din Idlib, (Atena) se află în contact strâns cu Uniunea Europeană şi cu NATO”, a precizat sursa guvernamentală elenă.

Pe lângă grupul de migranţi de la frontiera terestră, agenţia turcă de presă DHA a semnalat sosirea altor migranţi pe coasta de la Ayvacik, provincia Canakkale (vestul Turciei), care încercau să ajungă pe mare pe insula Lesbos.

Jurnalişti ai AFP au constatat sosirea în Lesbos a unei ambarcaţiuni cu 15 afgani, printre care şi mai mulţi copii.

Turcia, care găzduieşte deja pe teritoriul său circa 3,6 milioane de sirieni, se teme de sosirea unui nou val de refugiaţi, cu atât mai mult cu cât populaţia le respinge tot mai mult prezenţa.

Aceeaşi temere o are şi Grecia, care se confruntă cu dificultăţi în a gestiona situaţia miilor de solicitanţi de azil, aflaţi în majoritatea lor în tabere pe insulele din Egeea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here