„Ajutaţi-ne! Revoluţie!” Macron, întâmpinat ca un salvator, cu disperare, la Beirut

Foto: Facebook

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a sosit joi la Beirut cu un mesaj de sprijin pentru poporul libanez, la două zile după devastatoarele explozii care au îndoliat Libanul, a fost întâmpinat ca un salvator de mulţimile de oameni adunate, ce şi-au exprimat indignarea faţă de autorităţilor ţării lor, în timp ce liderul francez a invitat clasa politică libaneză să treacă fără întârziere la reforme necesare pentru scoaterea ţării din criza economică fără precedent pe care Libanul o traversează, potrivit AFP şi Reuters, transmite Agerpres.

Franţa, fostă putere mandatară, şi Libanul au păstrat legături profunde, iar Emmanuel Macron este primul şef de stat care s-a deplasat la locul tragediei.

Într-un cartier sinistrat din Beirut, libanezii strânşi pentru vizita lui Macron l-au huiduit pe şeful statului libanez, Michel Aoun, care îl însoţea, cerând ajutorul Franţei pentru schimbarea liderilor aflaţi la putere în Liban, conform agenţiei de presă franceze.

‘Ajutaţi-ne! Revoluţie’, a strigat mulţimea furioasă, scandând că ‘poporul vrea căderea regimului’, în timp ce Macron efectua o vizită în cartierul creştin Gemmayze, devastat de exploziile de marţi din portul Beirut, soldate cu peste 137 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform unui nou bilanţ.

După baia de mulţime, preşedintele francez a declarat că intenţionează să propună ‘un nou pact’ politic responsabililor din Liban, unde furia populară se îndreaptă împotriva autorităţilor după tragedia din port. ‘Sunt aici pentru a lansa o nouă iniţiativă politică. Asta voi spune în această după-amiază liderilor şi forţelor politice libaneze’, a declarat Macron, adăugând că le va cere liderilor libanezi ‘să procedeze neîntârziat la reforme pentru a schimba sistemul, pentru a opri sciziunea Libanului, pentru a combate corupţia’.

Dincolo de răspunsul imediat la dezastrul de marţi, Emmanuel Macron şi-a anunţat intenţia de a avea un ‘dialog al adevărului’ cu întreaga clasă politică libaneză care poartă o ‘responsabilitate istorică’ în criza ‘politică, morală, economică şi financiară’ pe care o traversează ţara. ‘Dacă reformele nu vor fi făcute, Libanul va continua să se scufunde’, a avertizat preşedintele francez.

În urma deflagraţiilor care au distrus cartiere întregi din Beirut, atribuite de autorităţi unui incendiu la un depozit în care era stocată de ani zile o cantitate uriaşă de nitrat de amoniu în condiţii inadecvate, 300.000 de persoane au rămas fără adăpost, într-o ţară deja în colaps, unde aproape jumătate din populaţie trăieşte în sărăcie.

În acest context, şeful statului francez a spus că ţara sa ‘doreşte să organizeze cooperarea europeană şi mai pe larg cooperarea internaţională’ pentru Liban, în timp ce iniţiativele se înmulţesc în lume, îndeosebi în diaspora. ‘Libanul nu este singur’, a transmis Macron într-un mesaj pe Twitter scris în franceză şi arabă încă din primele momente de la sosirea sa pe aeroportul din Beirut.

Uniunea Europeană a anunţat joi deblocarea a 33 milioane de euro pentru a finanţa un prim ajutor de urgenţă în favoarea Libanului şi a mobilizat alte mijloace materiale, între care o navă-spital italiană pentru a ajuta echipele de intervenţie din Beirut.

O conferinţă a donatorilor este luată în calcul pentru a mobiliza finanţări suplimentare destinate reconstrucţiei după o evaluare a nevoilor, a indicat o sursă europeană.

Deblocarea a 33 de milioane de euro trebuie să permită acoperirea nevoilor imediate ale serviciilor de intervenţie şi spitalelor din capitala libaneză, a precizat Comisia Europeană.

Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a avut o discuţie joi cu premierul libanez Hassan Diab pentru a aborda problema asistenţei din partea Uniunii Europene.

Ţările europene s-au mobilizat rapid. Italia a pus la dispoziţie echipamente medicale şi o navă militară dotată cu o capacitate de evacuare medicală pe cale aeriană cu elicoptere.

De asemenea, statele UE au mobilizat 250 de pompieri specializaţi în operaţiuni de căutare şi salvare, a indicat o sursă europeană. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here