Al cincilea vaccin anti-Covid aprobat de China este realizat cu celule de hamster

China a aprobat al cincilea vaccin împotriva Covid-19, care va fi produs din celule ovariene de hamster. Acesta a fost dezvoltat de Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co. și Academia Chineză de Științe, cu ajutorul unei echipe echipă care a fost condusă de George Gao, șeful Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, potrivit New York Times.

Academia Chineză de Științe a anunțat marți, într-o declarație, că guvernul chinez a eliberat autorizația pentru utilizare de urgență în 10 martie. Acesta este al patrulea vaccin pe care China l-a aprobat pentru utilizare de urgență, după două vaccinuri făcute de Sinopharm, un producător deținut de stat, și unul dezvoltat de Sinovac, o companie privată din Beijing.

De asemenea, China a aprobat un al cincilea vaccin, realizat de compania chineză CanSino Biologics în parteneriat cu armata, pentru uz general.

Nici compania și nici institutul din spatele celui mai recent vaccin care a fost aprobat nu au publicat date de eficacitate din studiile sale de fază 3, care au loc în China, Ecuador, Indonezia, Pakistan și Uzbekistan.

Uzbekistanul a aprobat vaccinul. Academia Chineză de Științe a declarat că studiile clinice de fază 3, care implică 29.000 de voluntari, „progresează fără probleme”.

În studiile din faza 1 și 2 din China, a precizat Academia Chineză de Științe, nu au existat reacții adverse grave în rândul voluntarilor, iar vaccinul a produs anticorpi neutralizanți la niveluri similare cu cele ale altor seruri de coronavirus. În schimb, aceste rezultate nu au fost evaluate de colegii din domeniu.

Procesul de fabricare a vaccinului începe atunci când codul genetic pentru proteina ”coronavirus spike” este plasat în celulele ovariene ale hamsterilor, folosiți în mod obișnuit pentru cercetări medicale.

Celulele încep să producă proteina și, odată ce ating un volum considerabil, sunt recoltate și purificate. Vaccinul este completat cu un adjuvant, un ingredient care susține sistemul imunitar.

Academia Chineză de Științe a declarat că producția vaccinului ar putea fi ușor extinsă în China și în alte părți, și că ar fi unul convenabil pentru depozitare și transport.

Dar vaccinul are mai multe dezavantaje. Unul este că nu produce multe celule T, care ajută la eliminarea celulelor infectate și împiedică răspândirea acestora.

Fără aceste celule, nivelurile de anticorpi ale unei persoane ar putea să nu fie suficient de ridicate pentru a elimina infecția, a spus Ooi Eng Eong, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Națională din Singapore.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here