Alegeri în Franța | Posibilă majoritate absolută pentru extrema dreaptă – sondaj

Sursa: Pixabay

Extrema dreaptă franceză este creditată cu 250 până la 300 de deputaţi în viitoarea Adunare Naţională (camera inferioară), ce va rezulta în urma alegerilor parlamentare anticipate şi dacă va atinge limita superioară va dispune de majoritatea absolută stabilită la 289 de locuri, potrivit unui sondaj apărut vineri, informează AFP, citată de Agerpres.

În acest studiu Odoxa pentru revista Le Nouvel Observateur, Adunarea Naţională (Rassemblement national /RN/) a lui Marine Le Pen ar obţine în primul tur al alegerilor parlamentare 33% din intenţiile de vot, devansând alianţa de stânga Noul Front Popular (28%) şi majoritatea prezidenţială a lui Macron (19%).

O proiecţie a locurilor în camera inferioară dă o majoritate RN, între 160 şi 210 deputaţi pentru întreaga stângă, între 70 şi 120 de deputaţi pentru majoritatea prezidenţială şi între 10 şi 50 de deputaţi pentru Republicanii şi alte diverse partide de dreapta.

Potrivit Institutului, modelarea a fost efectuată pe baza sondajului ţinând cont pentru fiecare circumscripţie de rezultatele din primul tur al alegerilor legislative din 2022 şi de intenţiile de vot ale electoratului pentru turul al doilea.

Acelaşi studiu măsoară o intenţie de participare la vot de 64%, adică cea mai ridicată după 2022.

Un alt studiu apărut vineri, efectuat de Ifop Fiducial pentru canalul LCI, publicaţia Le Figaro şi Sud Radio, creditează RN cu 35% din intenţiile de vot, Noul Front Popular (NFP) cu 29% şi majoritatea prezidenţială cu 21,5%.

Potrivit sondajului efectuat zilnic, RN ar obţine între 200 şi 240 de locuri, NFP între 180 şi 200 locuri (între opt şi 12 pentru alte formaţiuni de stânga), majoritatea prezidenţială între 180 şi 110 locuri, Republicanii (dreapta) şi diverse alte formaţiuni de dreapta între 40 şi 60 de locuri, rezultate care trebuie interpretate cu prudenţă, ţinându-se cont de incertitudinile legate de configuraţiile celui de-al doilea tur.

Această anchetă Odoxa a fost realizată prin internet în 19 şi 20 iunie pe un eşantion reprezentativ de 2.0056 persoane, cu vârste de la 18 ani şi peste, dintre care 1.861 înscrise pe listele electorale, potrivit metodei cotelor.

Ancheta Ifop-Fiducial a fost efectuată pe un eşantion de 2.317 persoane înscrise pe listele electorale, extrase dintr-un eşantion de 2.500 persoane, reprezentativ pentru populaţia franceză, cu vârste de la 18 ani în sus, potrivit metodei cotelor, cu o marjă de eroare între 2 şi 3 puncte.

„Nu-l putem închide undeva?” Colegii de partid, exasperați de tactica lui Macron înaintea alegerilor anticipate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here