Ambasada Rusiei în România minte de două ori într-un comunicat oficial. Și recunoaște că MAE român fusese mințit de Moscova

Într-un comunicat postat, marți, pe Facebook, Ambasada Rusiei la București recunoaște faptul că autoritățile române fuseseră induse în eroare tocmai de către partea rusă, cu privire la componența delegației Moscovei la Conferința Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. Totodată, ambasada condusă de Valeri Kuzmin susține, oficial și public, faptul că nu există legătură între postul TV de propagandă, Russia Today, și holdingul media de propagandă, Rossia Segodnia. Minciună!
Întâi, paragraful-cheie din comunicatul ambasadei conduse de Valeri Kuzmin:
  • << Dezvăluim „planul ostil secret” al acestor 14 delegați: de fapt, nu sunt jurnaliști, ci angajați ai holdingului media „Rossia Segodnia”, care nu are nicio legătură cu compania de televiziune „Russia Today”, în ciuda asemănării numelor în limba engleză. Acești membri ai delegației au fost responsabili de aspectele tehnice ale pregătirii și desfășurării evenimentului de protocol din 25 septembrie a.c., la care era planificată prezentarea candidaților ruși la UIT, printre care și R.R.Ismailov, candidat pentru postul de secretar general al Uniunii >>.

Așadar, pe de o parte aflăm direct de la sursă că delegații ruși lăsați fără vize de România într-adevăr nu erau oficiali guvernamentali, ci doar fuseseră prezentați ca atare. În realitate, spune Ambasada Rusiei, sunt „angajați ai holdingului media Rossia Segodnia”. Așadar, rezultă că MAE de la București avusese perfectă dreptate și în luarea deciziei, și în modul în care a comunicat-o public.

Apoi, tot în paragraful de mai sus, observăm că Ambasada Rusiei susține că Rossia Segodnia „nu are nicio legătură cu compania de televiziune Russia Today”. Curios, având în vedere că ambele entități sunt controlate de statul rus și la ambele redactor șef este unul și același personaj: Margarita Simonian.

Iar Simonian are renume internațional. Acum cinci ani, de pildă, ziarul francez, Le Monde, o prezenta astfel: „Margarita Simonian sau chipul propagandei rusești fără compexe”. Iar acum câteva luni, L’Express o menționa drept „directorul rețelei de televiziune RT, un instrument puternic de propagandă”.

Iar de pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, la rubrica Fețele propagandei Kremlinului, aflăm:

  • „Margarita Simonian este una dintre principalele fețe ale propagandei și dezinformării președintelui rus Vladimir Putin, atât la nivel internațional, cât și în interiorul Rusiei. Servește minciunile ca adevăruri – și o face zâmbind. (…) În 2005, a devenit redactor-șef al primului mijloc de presă în limba engleză finanțat de stat, din Rusia, RT, cunoscut anterior ca Russia Today. Ea își păstrează poziția de la RT, în timp ce este redactor-șef la Rossia Segodnia, redactor-șef la TV-Novosti și co-fondator al Asociației pentru Dezvoltarea Jurnalismului Internațional. În ciuda numeroaselor pălării pe care le poartă, principala ei funcție este de propagandist loial al lui Vladimir Putin”.

Altfel, comunicatul Ambasadei Rusiei rămâne exagerat de lung și presărat cu accese de ironii create pe genunchi, o amprentă inconfundabilă a ambasadorului Kuzmin. Îl redăm integral la finalul acestui material, dar nu fără a repeta: Ambasada Rusiei în România a introdus cel puțin două minciuni într-un singur comunicat de presă, iar statul rus a mințit statul român.

Context

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a informat sâmbăta trecută că au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federaţia Rusă ca membri ai delegaţiei oficiale a acestui stat la Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) de la Bucureşti, în număr de 17, conform solicitării părţii ruse.

Potrivit sursei citate, au fost revocate vize pentru jurnalişti „notificaţi abuziv” ca oficiali, printre motive numărându-se şi securitatea naţională a României, relatează Agerpres.

Decizia autorităţilor române competente, bazată inclusiv pe considerente ce ţin de securitatea naţională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnalişti ai Russia Today, care au fost abuziv notificaţi de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media”, arăta la acea vreme MAE.


Comunicatul Ambasadei Rusiei:

<< În legătură cu precizările de presă ale MAE român referitoare la revocarea vizelor a 14 membri ai delegației ruse la Conferința Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor

🔹Îi felicităm pe diplomații români: au dejucat un „complot împotriva securității țării”. Sub pretextul „amenințărilor la adresa securității naționale” s-au revocat vizele de intrare în România eliberate anterior pentru 14 membri ai delegației oficiale a Administrației de Comunicații a Federației Ruse la Conferința Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT).
🔹S-a demascat „smecheria insidioasă”: delegații ruși au fost declarați ca fiind angajați ai Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, dar, potrivit comentariului Ministerului de Externe român, s-au dovedit a fi „reprezentanți mass-media” – mai mult, din compania internațională de difuzare prin satelit „Russia Today”, a cărei simplă mențiune provoacă oroarea gardienilor români ai securității naționale.
🔹Toate acestea au fost însoțite de afirmații vagi că retragerea vizelor nu ar putea afecta activitatea delegației ruse, în special, în promovarea candidaților noștri pentru funcții de conducere în UIT, ale căror alegeri vor avea loc în zilele următoare.
🔹Dezvăluim „planul ostil secret” al acestor 14 delegați: de fapt, nu sunt jurnaliști, ci angajați ai holdingului media „Rossia Segodnia”, care nu are nicio legătură cu compania de televiziune „Russia Today”, în ciuda asemănării numelor în limba engleză. Acești membri ai delegației au fost responsabili de aspectele tehnice ale pregătirii și desfășurării evenimentului de protocol din 25 septembrie a.c., la care era planificată prezentarea candidaților ruși la UIT, printre care și R.R.Ismailov, candidat pentru postul de secretar general al Uniunii.
🔹Rezultatul – în ciuda obstacolelor create de autoritățile oficiale ale României, grație eforturilor echipei ruse, evenimentul de protocol a avut loc și a avut un mare succes. Încercarea de a aduce prejudicii activității delegației noastre sub pretextul „securității naționale” a eșuat. Nu va fi nimic ce să-l bucure pe partenerul său senior din NATO. >>

Scrisoare incendiară, la Moscova. „Amazoanele” lui Putin, somate: „Scuipați pe această carieră, pe acești bani”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here