Ambasada SUA din Vietnam, posibilă țintă a „sindromului Havana” înainte de vizita vicepreședintelui american

Zborul vicepreședintelui SUA Kamala Harris spre Vietnam a fost amânat cu câteva ore din cauza unui „incident sanitar anormal” în Hanoi, asemănănător cu așa-numitul „sindrom Havana”, relatează BBC.

Sindromul misterios a afectat pentru prima dată angajați ai ambasadelelor SUA și Canadei din Havana în 2016 și 2017. Acesta ar putea fi provocat de radiațiile direcționate cu microunde, dar oficialii americani au recunoscut că oficial că nu au reușit să descopere cauza.

Harris se afla în Singapore și urma să plece spre Vietnam în momentul în care s-a petrecut „incidentul sanitar”. Nu se știe cine a fost afectat.

CBS News a relatat că incidentul din capitala vietnameză este similar cu incidentele anterioare cu „sindromul Havana” raportate în altă orașe din lume.

Departamentul de Stat al SUA a precizat că plecarea lui Harris de la Singapore la Hanoi a fost întârziată după relatările despre un „posibil incident de sănătate anomal” petrecut în capitala vietnameză.

Departamentul a adăugat că, „după o evaluare atentă”, Harris și delegația sa au decis să-și continue călătoria la Hanoi, unde se află acum.

Un înalt oficial citat de CBS News a spus că cel puțin un oficial a trebuit să fie evacuat din motive medicale în weekend. El a adăugat că incidentul nu este primul caz de „sindrom Havana” raportat în Vietnam.

NBC News a relatat că doi oficiali au fost evacuați după ce au fost raportate incidente „acustice” în casele a doi diplomați americani.

De când „sindromul Havana” a fost raportat pentru prima dată în Cuba în 2016, cazuri similare au apărut și în alte țări, inclusiv în China și, luna trecută, în Austria.

Sute de diplomați și agenți de informații americani au fost afectați, cu simptome ca greață, amețeli, țiuit ciudat în urechi și dureri de cap severe.

Un studiu realizat în SUA din 2019 a descoperit „anomalii ale creierului” la diplomații care se îmbolnăviseră în Cuba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here