Ambasadorul francez în Rusia, Pierre Lévy, convocat cu privire la declaraţii ”inacceptabile” ale ministrului francez de Externe Stéphane Séjourné, potrivit cărora Parisul nu are interesul să discute cu Moscova pentru că minte

Sursa foto: Wikidata

Rusia l-a convocat vineri pe ambasadorul francez la Moscova, Pierre Lévy, în urma unor declaraţii pe care le consideră ”inacceptabile” ale ministrului francez de Externe, Stéphane Séjourné, care a apreciat luni că Parisul nu are ”interesul” să discute cu Moscova, relatează AFP, citată de News.ro.

”Ambasadorul francez a fost informat cu privire la caracterul inacceptabil al unor asemenea declaraţii, care nu au nimic a face cu realitatea”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Moscova denunţă ”o acţiune conştirntă şi deliberată” a Parisului ”vizând să submineze posibilitatea însăşi a oricărui dialog între cele două ţări”.

”Nu este în prezent în interesul nostru să dicutăm cu oficiali ruşi, pentru că comunicatele date, dările de seamă făcute sunt mincinoase”, declara Stéphane Séjourné la câteva zile după o convornire la telefon a miniştrilor Apărării francez Sebastien Lecornu şi rus Serghei Şoigu, în urmă căreia cele două părţi au prezentat versiuni divergente.

”COMENTARII BAROCE ŞI AMENINŢĂTOARE”

Vineri, Ministerul rus l-a convocat, în replică, pe ambasadorul francez la Moscova Pierre Lévy.

”Noi considerăm aceste declaraţii ale ministrului francez al Afacerilor Externe o acţiune conştientă şi deliberată a părţii franceze vizând să submineze posibilitatea însăşi a oricărui dialog între cele două ţări”, anunţă Moscova.

În urma unei convorbiri la telefon, la tri aprilie, a lui Sébastien Lecornu cu Serghei Şoigu, care avea drept scop să transmită ruşilor ”informaţii utile” despre atentatul de la sala de concert Crocus City Hall, la periferia Moscovei, în martie, preedintele francez Emmanuel Macron a denunţat ”comentarii baroce şi ameninţătoare” ale Rusiei.

În darea sa de seamă a acestei convorbiri, care a fost iniţiată de Paris, Moscova şi-a exprimat ”speranţa” că serviciile secrete franceze nu au fost implicate în acest atentat care s-a soldat cu 144 de morţi, la 22 martie.

Franţa a respins aceste acuzaţii.

MERCENARI FRANCEZI

Relaţiile Parisului cu Moscova s-au degradat de la începutul acestui an, pe fondul Războiului din Ucraina.

Rusia a revendicat în ianuarie faptul că a ucis 60 de ”mercenari” francezi la Harkov, în nord-estul Ucrainei.

Franţa a denunţat ”o manevră coordonată” de dezinformare a ruşilor.

Diplomaţia rusă anunţă că a convocat-o vineri pe ambasadoarea Sloveniei Darja Bavdaz Kuret pentru a o notifica cu privire la expulzarea unui diplomat sloven, ca măsură de ”reciprocitate”, în urma unei decizii similare a Ljubljanei în martie de expluzarea a unui reprezentant rus.

POLITICO: Franța plătește Rusiei peste 600 de milioane de euro pentru gaz, deși Macron este un susținător foarte vocal al Ucrainei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here