Ambasadorul României în Liban: „Ne dăm seama de dimensiunea dezastrului abia acum când a trecut prima stare de şoc”

Foto: Twitter

Ambasadorul României în Liban, Victor Mircea, a afirmat că abia acum se vede dimensiunea dezastrului în urma exploziei din Beirut, precizând că bilanţul arată până în prezent peste 100 de persoane decedate, peste 4.000 de răniţi şi peste 100 de persoane dispărute.

Victor Mircea a declarat miercuri, la Digi 24, că angajaţii Ambasadei României la Beirut nu au fost răniţi, dar clădirea a suferit mici paguibe.

„Toată lumea este bine, nu a suferit nimeni niciun fel de răni. Avem câteva mici pagube. Şi mă refer la mici pagube pentru că acestea le consider în comparaţie cu cele ale altora ambasade care au fost aproape distruse, nu în totalitate, dar în mare parte.(…) Este ziua în care vedem la lumina zilei dezastrul după ce s-au aşezat ultimele bucăţi care mai pluteau prin aer. După imaginile care au rulat în perioada asta, ne dăm seama de dimensiunea dezastrului, abia acum, pe zi, şi când a trecut prima stare de şoc”, a afirmat Victor Mircea.

El crede că există riscul să mai fie persoane sub dărâmături, până în prezent fiind 100 de decedaţi, 100 de dispăruţi şi 4.000 de răniţi.

„Probabil că mai există acest risc, având în vedere suprafaţa largă cuprinsă de această deflagraţie. Sunt în continuare persoane dispărute. Dacă stăm să ne gândim la un bilanţ ultimele cifre aratau peste 100 de persoane decedate, peste 4.000 de răniţi şi peste 100 de persoane dispărute, numărul s-ar putea să crească”, a afirmat ambasadorul român.

El a menţionat că au fost făcute apeluri legate de spijinul internaţional, dar autorităţile libaneze nu au transmis solicitări specifice în acest sens.

„S-au făcut apeluri generice legate de sprijinul internaţional, cum este şi normal să fie în astfel de situaţii, însă nu am văzut încă nişte liste cu necesităţile imediate pe care ar putea să le ceară statelor. Există state cu experienţă care deja au anunţat ajutoare specifice care sunt oarecum generale în astfel de situaţii, cum ar fi echipe trimise din ţară, echipe de căutare şi salvare cu câini, cu echipament specializat, dar încă nu am văzut solicitări specifice”, a explicat Victor Mircea.

El a mai afirmat că după primele estimări, pagubele produse de deflagraţie se ridică la cinci miliarde de dolari.

“În situaţii cu un puternic impact emoţional, cum este acest eveniment, în spaţiul public apar foarte mult astfel de teorii, foarte multe variante, speculaţii. Cert este că acum toată lumea se concentrează pe încercarea de a diminua efectele devastatoare şi de a încerca să se intre cât de cât într-o normalitate care să poată fi funcţională pentru redresarea zonei respective. Să nu uităm că vorbim de afectarea a jumătate din Beirut. Prefectul Beirutului anunţa că primele estimări de pagube sunt în jur de cinci miliarde de dolari. Speculaţii sunt multe, e un joc periculos şi cred că cea mai bună metodă e să ne menţinem pe varianta oficială pe care o avem la ora actuală, care a fost enunţată de toate autorităţile statului în cursul zilei de astăzi, este vorba de 2750 de tone de nitrat de amoniu, care a fost amplasat într-o zonă alături de artificii şi substanţe pirotehnice”, a mai transmis ambasadorul Victor Mircea.

Capitala libaneză – declarată „oraş sinistrat” – s-a trezit în şoc după aceste două explozii de o putere atât de mare încât au fost înregistrate de senzorii Institului american de geofizică USGS ca un cutremur de magnitudinea 3,3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here