Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman a afirmat, într-un interviu pentru Ziarul de Iași, că Statele Unite au promis că îl vor ajuta pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cu tot ceea ce este nevoie pentru combaterea corupției, față de care nu vor avea nicio toleranță.

„Sunt sigur după ceea ce am văzut, în ultimele câteva săptămâni, că noul Guvern, cu președintele Iohannis și prim-ministrul Orban tratează subiectul corupției într-un fel cu totul serios,” a mai spus diplomatul american.

Zuckerman a mai afirmat că una dintre prioritățile colaborarării româno-americane în domeniul justiției va fi combaterea traficului de persoane, chestiune în care ”în ultimii patru ani lucrurile au mers într-o direcție proastă”

Am venit în țară la mijlocul lui decembrie, acum vreo cinci săptămâni. De când sunt aici, am avut câteva întâlniri cu ministrul român de Justiție care a promis și am văzut că a și început să facă programe care să combată corupția din România la toate nivelurile, de la cel mai mic, la cel mai mare.

România era cunoscută ca având o cultură endemică a corupției. Asta nu ne place. Țările europene și SUA au fost foarte critice din cauza acestei culturi a corupției. Noi i-am promis ministrului de Justiție Cătălin Predoiu, că o să îl ajutăm în tot ce ne cere, ca să combată corupția la toate nivelurile. Am început să facem un astfel de program comun cu ministrul Predoiu și nu vom avea nicio toleranță pentru corupție.

Vreau să mai adaug că unul dintre lucrurile care este cel mai respingător, atât pentru mine, cât și pentru SUA, este traficul de persoane. Aceasta este una dintre cele mai mari priorități ale noastre, am spus asta Guvernului și sper să fie programe puse în mișcare care să trateze aceste lucruri cât mai repede posibil”, a afirmat ambasadorul SUA.

Întrebat dacă, pe lângă problema corupției, a identificat ca factor important de risc la nivelul țării problema traficului de persoane, Adrian Zuckerman a răspuns afirmativ.

Ambasadorul american a mai spus în interviu că, „în ultimii patru ani, lucrurile au mers într-o direcție proastă” în România.

Sunt sigur după ceea ce am văzut, în ultimele câteva săptămâni, că noul Guvern, cu președintele Iohannis și prim-ministrul Orban tratează subiectul corupției într-un fel cu totul serios. Și sper să fie programe foarte serioase de eliminare a corupției la toate nivelurile”, a subliniat Zuckerman.

Oamenii pleacă; oamenii tineri pleacă, oamenii educați pleacă, oamenii care aș fi vrut să rămână în țară să ajute să dezvolte țara în continuare pleacă. Românii vor speranță, nu numai bani, speranță că o să fie mai bine. Cum am spus și mai devreme, sub sistemul comunist, nu aveau speranțe că viitorul de mâine va fi mai bun decât astăzi și că cel de poimâine va fi mai bun decât mâine.

Sper că acum, în România, acest guvern, condus de prim-ministrul Orban, alături de președintele Iohannis, să încerce să rezolve problemele legate de corupție, să îndrepte economia. Sper din toată inima că oamenii o să le dea o șansă să continue acest progres și o să vadă că fac un lucru bun și că aceștia, la rândul lor, vor oferi speranța că viitorul o să fie mai bun și că românii vor avea o parte în acest viitor”, a mai afirmat ambasadorul SUA.

Textul integral al interviului poate fi citit aici

3 COMENTARII

  1. Am citit tot interviul in ziarul iesean, si primul aspect ce se observa este ca nu degeaba este diplomat : ocoleste cu multa eleganta raspunsul la un aspect sau altul, sau raspunde asa in general, cu ceva clisee diplomatice, sa le zicem. Faptul ca s-a nascut in Romania si a petrecut primii 9 ani din viata aici s-a sters, este american si diplomat american. Ajutorul pe care ni-l pun la dispozitie in eradicarea fenomenului de coruptie si al celui de trafic de persoane este real si sunt preocupati de asta, cel putin asa am inteles eu. Referitor la o tendinta unionista intre Moldova si Romania, nu a dat nicio speranta, lucru ce arata ca SUA nu sprijina un astfel de demers, ceea ce e foarte rau. A plasat sarcina unui asemenea fapt istoric spre UE, pe viitorul drum european, de care insa se tot indeparteaza Moldova de peste Prut, aflata sub socialistii rusofili ai lui Dodon. Probabil a fost conditia pe care a pus-o Rusia la negocierile intense de anul trecut, ca sa fie debarcat coruptul de plahotniuc din fruntea tarii. Implicarea SUA in Romania este doar strategica si militara, altfel este inexistenta, ma refer la aspectul economic, probabil sustinerea pentru eradicarea coruptiei si rezolvarea acestei probleme endemice ar aduce si investitii americane, e de vazut.
    Per ansamblu, mi s-a parut foarte rezervat tonul diplomatului SUA, legand absolut totul de problema coruptiei la nivel inalt, si investind cu incredere actuala conducere a tarii, dpdv al presedintelui si al premierului. Mi-aduc aminte primul discurs de-acum o luna, cand venea in tara, si avea un aer bombastic a la Trump : Faceti Romania mare din nou! La doar o luna, dupa ce s-a pus la curent cu felul in care stau lucrurile pe-aici, a disparut tonul triumfalist, si-a aparut unul ingrijorat si rezervat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here