Ambasadorul SUA la București, mesaj dur adresat Parlamentului. Descrie fosta guvernare PSD drept un paradis pentru crima organizată

Inquam Photos / Octav Ganea

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a arătat vineri „cartonașul galben” Parlamentului, cerându-i să repare dezastrul legislativ lăsat de guvernarea PSD în avantajul crimei organizate.

Diplomatul american a pus sub lupă problema traficului de persoane.

„Una dintre prioritățile SUA este să pledeze pentru statul de drept. Din păcate România rămâne pe lista de supraveghere pentru al doilea an consecutiv, înseamnă că Guvernul nu și-a intensificat suficient eforturile de combatere a traficului de persoane. Anul trecut, sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost diminuate, numărul de condamnări și urmăriri penale pe traficul de persoane a scăzut, iar îngrijirea victimelor a fost deficitară”, a subliniat Adrian Zimmerman.

  • Declarațiile ambasadorului SUA la conferința de presă susținută alături de ministrul de Interne, Marcel Vela, și de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu:

La scurt timp de la venirea mea în România m-am întâlnit cu ministrul justiției și cu alți membri ai Guvernului Orban.

Am încredere în angajamentul acestui guvern de eradicare a acestui flagel, însă membrii Guvernului știu că se confruntă cu o moștenire reprezentată de politic, corupție și rețele infracționale care le împiedică fiecare mișcare.

M-am întâlnit regulat cu ministrul justiției, de Interne și alte persoane. Au depus eforturi susținute pentru urmărirea penală a infracțiunilor de trafic de persoane, dar trebuie făcut mai mult.

Bandele de crimă organizate au traficat cu nerușinare oameni, știind că probabil vor scăpa nepedepsiți, așa cum s-a întâmplat de multe ori în trecut.

Astăzi vă anunț cu mândrie că împreună ne angajăm într-un nou program de toleranță zero pentru traficul de persoane. SUA se angajează să folosească toate resursele disponibile de aplicare a legii pentru a ajuta autoritățile române să pună capăt rușinii traficului de persoane.

Dacă ești traficant de persoane, te vom găsi, te vom aresta și te vom pune sub acuzare! Nu va exista refugiu sigur pentru traficanți de persoane niciunde. Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!

În încheiere fac apel la conducerea Parlamentului. Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a urmări rapid infractorii, pentru a confisca câștigurile obținute ilegal din traficul de persoane, pentru a proteja mai bine victimele și pentru a repara prejudiciile cauzate de fostul guvern și care i-au ajutat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine.

„Am luat notă de publicarea ieri a raportului Departamentului de Stat al SUA cu privire la evaluarea activităţii în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de persoane în 2019. În ansamblul său, raportul conturează imaginea generală a activităţilor anti-trafic din România şi formulează recomandări referitoare la acele domenii de intervenţie care pot cunoaşte progrese. În acest an, autorităţile din România au manifestat o preocupare constantă pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane. Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale specializate, Poliţia Română şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, lucrează permanent împreună cu partenerii interni şi internaţionali pentru reducerea dimensiunilor traficului de persoane şi acest lucru se vede în rezultatele obţinute”, a afirmat Vela.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here