Analiză RG: ASF să aleagă dacă protejează afacerile mecanicilor sau stabilitatea pieței asigurărilor

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Incertitudine, dezechilibre și tensiuni în piețele financiare. Aceasta ar fi o descriere telegrafică a problemelor anului, care se încheie peste câteva săptămâni. Arbitrul pieței pare mai preocupat de rezolvarea problemelor service-urilor auto, decât de îngrijorătoarea situație a industriei asigurărilor. Stabilitatea pieței financiare nonbancare este din nou o noțiune abstractă.

Tot acest peisaj dezolant este completat de întărirea poziției României într-un clasament european al intensității corupției: suntem campioni europeni. Întrebați, nouă din zece (88%) oameni de afaceri români au răspuns că fenomenul corupției reprezintă o problemă a țării noastre.

Un scor care depășește sfidător media europeană, care descrie îngrijorarea a 65% dintre oamenii de afaceri ai continentului privind intensitatea fenomenului corupției.

În spatele cifrelor abstracte, dar îngrijorătoare, se ascund scene din filmele care descriu Chicago din anii ‘30 ai secolului trecut: un important afacerist face o vizită la o companie de asigurări străină, cere milioane și oferă protecție și înțelegere. Chezășia că nu glumește este chiar un consilier al unui șef din ASF, care-l însoțește.

Poate domeniul unde se observă efectele unei intensități puternice a influențelor prietenilor sau foștilor parteneri de afaceri pare a fi industria asigurărilor. 

O iarnă a vrajbei între asiguratori și atelierele de reparații auto

Ambele tabere par blocate în bătălii, în care o parte contestă facturile de reparații auto, urmate de șuvoaie de petiții transmise de avocații acestora, în numele clienților păgubiți, către Autoritate. Cu mândrie, ASF a publicat un raport amănunțit al petițiilor. Tot ASF a publicat și un raport al stabilității financiare, unde a constatat, aproape neutru, dezastrul: toate companiile, care vând asigurări auto, au pierderi.

Acum, care este mandatul real al arbitrului pieței, care trebuie să fie reacția ei? Să forțeze mâna asiguratorilor, să compenseze o pierdere cronică în afacerea de asigurări auto, sau să caute să înțeleagă unde se află cauzele provocatoare, până la urmă, de instabilitate financiară?

Desigur, nu doar ASF trebuie să analizeze problemele domeniului, multe dintre ele provocate de reglementări relaxate, care încurajează și apoi susțin corupția. Politicienii sunt și ei responsabili, dar ultimele exemple, în care un parlamentar, proprietar de service auto, împinge pe traseul aprobărilor o lege prin care-și favorizează afacerea, descriu realitatea și explică și scorul categoric negativ al percepției privind corupția din țara noastră.

Evaluări corecte

Mărul discordiei sunt evaluările. Ei bine, aici legislația trebuie să aducă mari clarificări. În paralel, se pare că se lucrează în aceste zile la modificări legislative, care să corecteze aberațiile relațiilor dintre asigurători și firmele de reparații auto.

Sunt analizate modificări, care vor introduce un sistem obiectiv și corect pentru evaluarea daunelor suferite și a valorii recuperării acestora, pe baza prețurilor reale ale pieței. Acest sistem specializat va fi unic și va pune capăt posibilităților de speculație și abuz practicate de o serie de ateliere de reparații, pentru a restabili echilibrul între responsabilitățile asumate de către asigurători și compensațiile plătite.

Acest lucru va consolida stabilitatea industriei asigurărilor și va proteja interesele asiguratului. Cu atât mai mult cu cât algoritmii și modelele noului sistem de calcul al costurilor de reparații ale daunelor vor fi monitorizate de ASF și vor fi actualizate constant pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică și de la producătorii și importatorii oficiali de automobile din România.

Este nevoie de un cadru legal corect, care să protejeze clienții, care au suferit daune, dar să asigure supraviețuirea sistemului asigurărilor și, mai ales, să mențină prețurile polițelor auto la un nivel rezonabil, care să nu dezechilibreze finanțele personale ale asiguraților. Ce-i rău în standardizarea costurilor reparațiilor, ar fi mai transparent și mai corect, fără costuri ascunse, fără ciubucuri pentru grăbirea operațiunilor, fără stres inutil.

Apoi ce-i rău în stabilirea unor tarife rezonabile pentru mașina de înlocuire, sau pentru stabilirea clară a intervalului în care poate fi oferită și a situațiilor în care se impune serviciul, așa cum e în Germania?

Cui folosește haosul în tarife? Probabil, și lui Călin Rangu

Articolul integral – AICI

Foto: INQUAM/Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here